Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těla obětí letu MH17 překládají do letadla: Ve vlacích bylo jen 200 těl!

23. července 2014
10:51

Při katastrofě letu MH17 zemřelo na Ukrajině 298 lidí. První rakve s ostatky dnes dopoledne opustily letiště v Charkově. Australské letouny je přepravily do Eindhovenu. Podle nizozemského experta jim ruští separatisté ve vlacích ale předali pouze 200 těl. Kde je tedy zbývajících 98 obětí?

Separatisté tvrdili, že do nedělního večera našli 251 těl a 86 jejich částí. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom informovala agentura Reuters. Počet nalezených těl se zastavil na 282.

Vlak s v pěti chladírenských vagonech s pozůstatky v úterý dorazil do Charkova, odkud mají být dopravena letounem Herkulesem C-130 k identifikaci do Nizozemska.

Podle nizozemského experta však v chladírenských vagonech bylo mnohem méně obětí. "Na palubě bylo víc lidí, spousta ostatků nám chybí. V této situaci nejsme schopni přiřadit všechny ostatky ke konkrétním lidem. Jsme si jisti, že máme 200 těl," oznámil vedoucí nizozemského vyšetřovacího týmu Jan Tuinder.

Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě pozůstatky lidských těl jsou. Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. "Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali," řekl Abbott novinářům. Dodal, že některá těla obětí se nejspíš nepodaří nalézt.

USA nemají důkazy o přímém vlivu Ruska na katastrofu

Letadlo letící na pravidelné lince z Amsterodamu do Kuala Lumpur pravděpodobně zasáhla střela SA-11 typu země-vzduch, kterou odpálili povstalci bojující proti Kyjevu, uvedli zástupci tajných služeb podle agentur Reuters a AP. Rusko pro takový útok ale "vytvořilo podmínky" tím, že separatisty ozbrojuje, dodali činitelé. Podle nich však není známo, zda u příslušného raketového zařízení byli nějací Rusové nebo lidé, kteří byli v Rusku vycvičeni.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová předtím sdělila, že Washington dnes uvolní poznatky svých zpravodajských služeb. Ty podle ní potvrdí tvrzení, že malajsijské letadlo se 298 lidmi na palubě sestřelili východoukrajinští rebelové.

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli v rozhovoru se stanicí CNN prohlásil, že důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko. Spojené státy podle něj na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Rusko naopak naznačuje, že odpovědnost za katastrofu nese ukrajinská armáda.

Video V Malajsii bouřlivě protestují: Chceme znát viníka sestřelení letadla! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

ivoadler ( 24. července 2014 14:58 )

Na této stránce nás "ručník volá mýdlo" devětkrát obšťastnil výrazem "drž hubu debile". Blahopřeji k tomuto rekordu tuposti a nenávisti. Pán je patrně antikomunista, jinak si to nelze vysvětlit.

rucnikvolamydlo ( 23. července 2014 20:05 )

Stalinova dcera, taky emigrovala, aby nemusela třikrát denně zvracet

rucnikvolamydlo ( 23. července 2014 19:58 )

Drž hubu debile

rucnikvolamydlo ( 23. července 2014 19:57 )

Drž hubu debile

czrus ( 23. července 2014 19:43 )

A TO HLE JE TA RUSSKA RAKETA CO SE OTVIRA TANKI JAKO KONZERVY ! MA TO SKORO KAZDYJ POVSTALEC NOVOROSII ! http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/photo-Ukrajinske-delostrelectvo-ostreluje-Doneck-2569/?sli d e-13

Zobrazit celou diskusi