Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Foto jako důkaz: Našli rebelové v poli černé skříňky letounu MH17?

Autor: simao, ČTK - 
20. července 2014
16:03

Rebelové z Ukrajiny hlásí: Pravděpodobně se podařilo najít černé skříňky z havarovaného letadla MH17. Otázkou je, kam je předají. Nyní je prý odvezli do Doněcku... Zatímco v sousedním Luhansku dál svádí ostré boje s jednotkami ukrajinské armády. I přes nedávné letecké neštěstí.

Letoun malajsijských aerolinií podle dosavadních poznatků zasáhla raketa země-vzduch, kterou podle Kyjeva vystřelili separatisté podporovaní a vyzbrojení Ruskem.

Proruští rebelové však nyní mají v rukách zřejmě černé skříňky z boeingu. "Našly se nějaké předměty, nejspíše černé skříňky, a byly odvezeny do Doněcku," řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj. Zda jde skutečně o záznamníky zvukové a datové komunikace posádky, musejí ještě potvrdit odborníci, dodal.

Mezinárodní tlak je mezitím silný. Západní politici i prezident Putin horují pro nezávislé vyšetřování, vláda z Kyjeva však separatisty osočuje, že se toto vyšetřování snaží sabotovat. Povstalci proto nyní tvrdí, že skříňky předají Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO).

Nové sankce proti Rusku?

Kyjev se však i dnes pustil do Moskvy. Nadále prý posílá proruským povstalcům vojenskou techniku. Uvedl to dnes mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. "Ruská federace stále dodává separatistům těžké zbraně i další výzbroj," řekl Lysenko. Reagovali na to po společném jednání představitelé Velké Británie, Francie a Německa. 

"Dohodli se, že EU musí přehodnotit svůj přístup k Rusku. Ministři zahraničí by měli být připraveni k vyhlášení nových sankcí, až se v úterý sejdou ke svému zasedání," uvedl úřad britského premiéra Davida Camerona.

Ukrajinská armáda zároveň informovala, že její pozice se v noci na dnešek staly terčem palby z ruského území. Po pádu letadla totiž dochází nejen ke slovním střetům. Ukrajinští vojáci se prý snaží zablokovat komunikaci mezi dvěma hlavními baštami povstalců, Doněckem a Luhanskem. Právě tam zuří nejtvrdší boje. Zahynulo přes 20 lidí a další stovka byla zraněna, většinou jde o civilisty. Válečné běsnění na Ukrajině neustává ani poté, co zcela nesmyslně vyhasl život 298 lidí z paluby letounu MH17.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

czrus ( 21. července 2014 18:22 )

OBSE na Ukrajině: Nebrání nám povstalci, ale novináři a zevlouni http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_21/OBSE-na-Ukrajine-Nebrani-nam-povstalci-ale-novinari -a-zevlouni-7522/

czrus ( 21. července 2014 18:01 )

MAS PRAVDU ! HDIS USA + EU nelezli na Ukrainu a neopsadili tam fasistyma tak na Ukraine by byl dnes MIR , inom prez 500 000 uprychliku preslo do Russii , s Ukrainy a viz kolika uz je mrtvi ? a viz kolika porezany na ORHANY DO EU a do USA do SVETA , TO je bomba biznes Poistevna vsechno PLATI , heski co ??? koste te ptam HESKI CO ??? a ty tadi povidas za 300 cizinu , co nam Russam vesa na krk USA , TO JE MOZNI ??? NEJDE TO TAK PONASETSA NEJDE LIDI , TO JE VASA VINA ZE USA ZABILA TEHLE LIDI , VY VOLOVE PLATITE NATO , a pak se umiraji lidi v celem svete

czrus ( 21. července 2014 07:53 )

ornellatlustoprdka: Mrkněte se na "důkazy" Kyjevských fašistů, dejte hledat - Съёмки «Бука» «ополченцев» - Politikus.ru TAM ZEKLI ZE PAR RAKET BUK M-1 NA KAMIONU CHIBI , TAK ZE JETO MOZNI ZE PRAVE TEN BUK STRILEL PO LETADLU . USA POTREBUJE ZATAHNUT RUSSIJU DO VALKI , INAK USA PROSTE SKONCELO JAKO STAT KOMU MUSI PLATIT ZA NATO , USA STANOVISE PROSTE LACENO KOSTE , CO ZABIJE CIVILISTY.

czrus ( 21. července 2014 06:38 )

Dnes Russki voenny experty zekli ze tohle letadlo urcite bylo sastreleno stihackou s kulemetu , inom ha chteli trochu poskodit aby spadlo na Russku stranu prez hranicu , do Russka mu zustalo kolem 40 Km , to je inom do 3 minuty letu .

pintin ( 21. července 2014 04:32 )

Nikdy nepochopim,jak může absolutně primitivní propaganda USA, EU i naší CT působit na tolik lidi. Vždyť stačí jenom trosicku zapremyslet a ty blbosti přeci nemůže brát nikdo vážně.

Zobrazit celou diskusi