Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin v kostele, separatisté na místě tragédie: Pijí, střílí, okrádají prý mrtvoly?!

Autor: haj, simao, ČTK - 
19. července 2014
19:01

Vyšetřovatelé havárie letounu MH17 sestřeleného nad Ukrajinou čelí hned několika problémům. Obtěžují je prý podnapilí rebelové a znemožňují jim přístup k tělům. Podle ukrajinské vlády dokonce separatisté okrádají mrtvá těla obětí! Kritice však i nadále čelí také ruský prezident Vladimir Putin, který se přímo po tragédii vydal do kostela.

Ruský prezident Vladimir Putin dál čelí nenávistným útokům v souvislosti se sestřelením letounu MH17. "Smrt tohohle dítěte máš na svědomí, Putine. Buď zatracen na věky," vzkázal Putinovi při pohledu na snímek jedné z mladých obětí letu MH17 Anton Gerašenko, poradce ukrajinského ministra vnitra. Na palubě letadla bylo mezi cestujícími i 78 dětí a 3 kojenci. Nepřežil nikdo.

Protesty proti ruskému prezidentovi Putinovi v souvislosti s pádem letounu MH17 Protesty proti ruskému prezidentovi Putinovi v souvislosti s pádem letounu MH17 | Reuters

Ruský prezident se přitom v dnešním telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkel shodl na nutnosti příměří na východní Ukrajině, kde i přes snahy Kremlu o uklidnění situace nadále válčí separatisté s ukrajinskými jednotkami.

Zkáza letu MH17, z jehož sestřelení se vzájemně obviňují Kyjev a proruští radikálové, byla tématem i pro Putinovu besedu se šéfem ruské pravoslavné církve Kirillem. I tehdy se důrazně vyslovil pro zastavení palby na východě Ukrajiny. Fotky Putina v pravoslavném chrámu však také zaujaly světová média. "Cokoli ke zpovědi, Putine?," ptal se britský Daily Mail při pohledu na modlícího se Putina a upozornil na to, že se ruský prezident dostal pod výrazný diplomatický tlak.

Ruský prezident Putin vyrazil po tragédii letu MH17 do kostela Ruský prezident Putin vyrazil po tragédii letu MH17 do kostela | ČTK

Situaci příliš nepomohlo ukrajinské přesvědčení, že za sestřelení boeingu mohou nikoli pouze separatisté, ale rovnou ruská posádka raketového systému BUK. "Máme přesvědčivé důkazy, že tento teroristický akt byl spáchán s pomocí Ruské federace. Jasně víme, že posádka systému BUK byla složena z ruských občanů," uvedl představitel ukrajinské tajné služby SBU Vitalij Najda.

Rusko se však proti podobným spekulacím důrazně ohradilo a varovalo před unáhlenými závěry o příčinách čtvrteční katastrofy. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí by se všechny zainteresované strany měly zdržet ukvapených soudů o odpovědnosti za tragédii. A počkat na závěry vyšetřování.

Proruský separatista s hračkou jedné z obětí letecké katastrofy letounu MH17 Proruský separatista s hračkou jedné z obětí letecké katastrofy letounu MH17 | ČTK

Jisté tak je, že se sestřelení letounu stalo horkým bramborem mezi Kyjevem, separatisty a Ruskem. Další komplikace vyvstávají v průběhu vyšetřování. Vláda Ukrajiny dnes navíc obvinila proruské rebely ze snahy zničit důkazy na místě činu. "Podle vládních údajů teroristé vzali 38 těl do márnice v Doněcku," obviňuje vláda odborníky s "ruským přízvukem" z manipulace s těly.

Ukrajinské ministerstvo vnitra také vyzvalo pozůstalé po obětech čtvrteční letecké katastrofy, aby zablokovali platební karty svých mrtvých blízkých. "Ruští žoldnéři" totiž podle Kyjeva na místě neštěstí nadále prohledávají trosky a mrtvým berou nejen cennosti a hotové peníze, ale i platební karty. "Je to otevřené drancování," nechal se slyšet další ministerský poradce Anton Heraščenko.

Problémy mise OBSE: Odehnali je výstřely!

Mezinárodní vyšetřovatelé však nemají problém jen se zloději. Práci jim podle nich ztěžují i opilí rebelové, kteří jim zabránili se dostat všude, kam potřebovali. "Potkali jsme ozbrojené osoby, které se chovaly velmi nezdvořile a neprofesionálně. Někteří z nich vypadali dokonce jakoby byli pod vlivem alkoholu," uvedl mluvčí OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).

Separatisté prý dokonce z některých míst odehnali vyšetřovatele střelbou. Ti naopak žádají kompletní přístup k troskám a do všech oblastí, což se však zajistit nepodařilo. Všechny tyto incidenty přitěžují ruskému prezidentoviPutinovi, který byl obviněn z vyzbrojování ukrajinských povstalců.

czrus ( 22. července 2014 07:26 )

Spravedlnost na americký způsob: hříchy Paribas výměnou za Mistraly pro RF http://czech.ruvr.ru/2014_07_21/Spravedlnost-na-americky-zpusob-hrichy-Paribas-vymenou-za-Mist raly-pro-RF-9830/

ninunka ( 21. července 2014 21:44 )

??????????????????????????????????????????????????????????????????

ninunka ( 21. července 2014 21:43 )

ninunka ( 21. července 2014 21:43 )

ninunka ( 21. července 2014 21:42 )

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zobrazit celou diskusi