Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letadlo nařídil sestřelit bývalý agent KGB, který si říká Střelec

Autor: yt - 
18. července 2014
15:44

K útoku se zprvu hrdě přihlásil ministr obrany samozvané doněcké republiky Igor Girkin, přezdívaný Střelec. Na sociálních sítích se chlubil úspěšným zásahem a dokonce sdílel i video, dokazující úspěch své vojenské akce. Vše do chvíle, než vyšlo najevo, že ve skutečnosti sestřelili mezinárodní linkové dopravní letadlo s 295 civilisty na palubě.

Včera odpoledne se na VK.com, ruské verzi Facebooku, velitel armády doněcké lkidové republiky Igor Girkin hrdě přihlásil k sestřelení letadla na východě Ukrajiny poblíž hranic s Ruskem. „Letadlo bylo sestřeleno v oblasti Torez. Leží za dolem Pokrok. My jsme vás varovali – nelétejte v našem vzdušném prostoru,“ napsal ve svém příspěvku.

Šéf ruských rebelů údajně mobilem natočil pád letadla na video a doprovodil je nadšenými výkřiky: „To byl výbuch – podívejte se na ten kouř! Unikátní záběry zachytily poslední okamžiky boeingu 777 před tím, než dopadl na zem."

První u trosek byli separatisté, které řidí Strelkov První u trosek byli separatisté, které řidí Strelkov | ČTK, EPA, Reuters

„Podívejte na ty černé skvrny, to jsou letící části letadla,“ zvolal Girkin, známý také jako Igor Hrozný. Další z rebelů pak dodává: „Vyplatilo se tuhle věc vzít, že? Nebylo to marné.“ Zřejmě tím narážel na raketový systém země-vzduch, jehož se 29. června proruští separatisté na východě Ukrajiny zmocnili

Ve chvíli natáčení videa ruští rebelové věřili, že se jim podařilo zlikvidovat ukrajinský vojenský letoun Antonov-26. Mluvili o něm v žargonu jako o „ptáku“.

„Pták spadl poblíž dolu, obytné zóny nebyly poškozeny. Civilisté zraněni nebyli,“ hlásil Igor Hrozný. Když se však začaly oblastí šířit zvěsti, že z letadla vypadly desítky mrtvých a ohořelých těl, Igor Střelec svůj příspěvek na sociální síti rychle smazal.

Strelkov obklopený vazali míří na válečnou poradu - teroristů. Strelkov obklopený vazali míří na válečnou poradu - teroristů. | Reuters

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj popřel, že by jeho rebelové byli zodpovědní za sestřelení letu MH17, neboť nedisponují zbraněmi, kterými by bylo v takové výšce letoun zasáhnout.

Nicméně několik novinářů již potvrdilo, že vidělo ve čtvrtek poblíž východoukrajinského města Snižné odpalovací zařízení k raketovému systému BUK, jehož rakety země-vzduch dokáží vzletět až do výšky 25 kilometrů, což je trojnásobek výšky, v jaké se pohybovalo malajské letadlo.

Jeden ze separatistů, Andrej Purgin, však prohlásil, že se ji jist tím, že boeing sestřelily ukrajinské vojenské jednotky. Své tvrzení však ničím nedoložil.

Kdo je Igor Girkin zvaný Střelec

Igor Girkin, zvaný Střelec nebo také Igor Hrozný, je velitel doněcké lidové armády a podle ukrajinské bezpečností služby pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku. Ruská média tvrdí, že je bývalým důstojníkem Ruské federální bezpečnostní služby. 44 letý Girkin je registrován k trvalému pobytu v Moskvě, kde žije také jeho bývalá žena a dvě děti.

Políbit ikonu a vystřelit pár raket. Strelkov patří k těm, kteří své činy schovají za falešný cirkevní obraz Políbit ikonu a vystřelit pár raket. Strelkov patří k těm, kteří své činy schovají za falešný cirkevní obraz | Reuters

Jako agent bývalé KGB se účastnil ruských vojenských operací v Čečensku, Podněstří i Střední Asii. Zapojil se také do vojenských konfliktů v bývalé Jugoslávii, Iráku a Sýrii. Jeho protivníci ho označují za přímého agenta moskevského Kremlu. V době, kdy se Putin rozhodl připojit k Ruské federaci Krym, pomáhal mu Girkin rozdmýchávat nenávist vůči vládě v Kyjevu.

Podle ukrajinské bezpečnostní služby překročil v době, kdy proruští separatisté ovládli krymský parlament, ukrajinské hranice v Simferopolu. Byl obviněn z únosů několika mírových pozorovatelů OBSE. Zatímco ruská pravicová média jej líčí takřka jako romantického hrdinu připraveného v zájmu Ruska obětovat vlastní život, druzí ho odsuzují jako teroristu a kriminálníka, který je zodpovědný i za několik vražd. Od dubna také figuruje na seznamu osob, na které Evropská unie uvalila sankce.

Říká se o něm, že je vojenským nadšencem a že rád pořádá rekonstrukce historických bitev. K jeho image neodmyslitelně patří přilepený knírek a zelená uniforma. Navzdory svým militantním postojům je prý znám svou klidnou povahou i hlasem a také vysokou inteligencí. Je pravou rukou vůdce Doněcké lidové republiky Alexandra Borodaje, s nímž se seznámil již v roce 1990 během bojů v Podněstří.

Takto došlo k sestřelení letadla nad Ukrajinou Takto došlo k sestřelení letadla nad Ukrajinou | Infografika Blesk.cz

zabibol ( 14. srpna 2014 08:05 )

Ruští fašisticko-komunističtí zmetci jsou odporní vrazi.

czrus ( 19. července 2014 12:19 )

Ukrajina: Proč Rusko nezasahuje ? http://czech.ruvr.ru/2014_07_19/Ukrajina-Proc-Rusko-nezasahuje-3727/

czrus ( 19. července 2014 10:34 )

Obětí havárie boeingu se stalo šest odborníků v oblasti boje s AIDSem, nikoli sto http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_19/Obeti-havarie-boeingu-se-stalo-sest-odborniku-v-oblasti-boje-s- AIDSem-nikoli-sto-8987/

czrus ( 19. července 2014 08:12 )

Domobrana: ukrajinská armáda rozmístila pod Slavjanskem raketové systémy Grad http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_06/Domobrana-ukrajinska-armada-rozmistila-pod-Slavjanskem- raketove-systemy-Grad-0931/

czrus ( 19. července 2014 07:22 )

CIA USA MUSILI NARIDIT LIKVIDACIJU TOHO LETADLA , PROTOZE V TOM LETADLE BYLI NAILEPSIE DOKTORY PROTI AIDS voni byli vedle toho ze AIDS skonci ! a muze se lecit , ale to USA nepotrebuje, tak ze to je dalsij dukaz ze USA CIA narideli likvedacii toho ta letadla .

Zobrazit celou diskusi