Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anče, Kubo, hajnej! zaznělo poprvé před 45 lety. Krkonošské pohádky milovaly generace dětí i dospělých

Autor: Ivan D. Hladík - 
17. května 2019
10:00

Kulisy z papundeklu, jen pět herců a dvacítka epizod. Přesto se Krkonošské pohádky staly legendou a těšily miliony diváků po několik generací. Poprvé k nim usedli před 45 lety.

Za deset let, mezi roky 1974 až 1984, vzniklo ve studiích tehdy Československé televize pouhých 20 dílů Krkonošských pohádek, jež si okamžitě po uvedení získaly srdce malých i velkých diváků. „Myslím si, že se povedly. Také jsou dosud jediným hraným večerníčkem,“ zhodnotila své pohádky režisérka Věra Jordánová (91). „Na Krkonoších vládne odnepaměti Krakonoš. A pod horama se už vystřídalo pánů, že by je nespočítal,“ zazněl z televizní obrazovky hlas vypravěče Bohuše Záhorského (†74) v úvodu prvního z nich na jaře roku 1974. Každý příběh trval jen 10 minut.

Připomeňte si večerníček v ukázkách:

Během nich se musel mocný, ale spravedlivý Krakonoš (František Peterka, †94) vypořádat se zlovůlí chamtivého Trautenberka (Ilja Prachař, †81). Na malebném statku mu sloužili děvečka Anče (Hana Maciuchová, 73), čeledín Kuba (Jaroslav Satoranský, 79) a hajný (Zdeněk Řehoř, †74). Pak tu ještě byla sojka „práskačka“, co každou neplechu hlásila Krakonošovi. Loutku sojky vodila při natáčení herečka Jana Prachařová (81), manželka Trautenberka Ilji Prachaře. Měla ho tak pořád pod dohledem. V hlasu vypravěče se Záhorský střídal s Martinem Růžkem (†77). To bylo vše. Žádná další postava a přece to stačilo, aby se diváci do pohádky zamilovali a očekávali zjevení Krakonoše nad horami v úvodní znělce.

Anče a Kuba, tedy Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský spolu hrají stále. Anče a Kuba, tedy Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský spolu hrají stále. | M. Hykl, A. Malachovský, T. Tran, Česká televize

Anče a Kuba pořád spolu

Na svou roli občas rád zavzpomíná třeba představitel čeledína Kuby. Spolu s Ančetem, tedy Aničkou, zůstávají stále spolu. „Ano, my jsme byli s Haničkou Maciuchovou dlouhá léta ve společném angažmá ve vinohradském divadle. I v současnosti spolu máme krásné představení v Divadle v Řeznické s názvem Ještěrka na slunci. Tam hrajeme jen my dva, takže jsme už sehraná dvojice a jsem rád, že s ní můžu hrát,“ řekl Blesku Satoranský.

Připomeňte si ústřední melodii večerníčku:

Malebná od prvních tónů

Nezapomenutelné melodie k večerníčku složil Vadim Petrov (87). „Jsou poutavé především proto, že je skvěle napsal výborný člověk a pedagog, v jehož hudbě se odráží i kus jeho duše,“ zhodnotil pro Blesk jeden z Petrovových bývalých žáků, mezinárodně úspěšný skladatel Tomáš Kympl (44). „V té hudbě je výrazná její harmonicko - melodická struktura a také použití operních hlasů, které se u pořadů pro děti zase tak často neobjevují.“

Tajná domluva se sojkou a Trautenberk před Krakonošem nemá šanci lumpárny uskutečnit. Tajná domluva se sojkou a Trautenberk před Krakonošem nemá šanci lumpárny uskutečnit. | M. Hykl, A. Malachovský, T. Tran, Česká televize

Herci 45 let poté 

František Peterka (†94)

V roce 2001 ve věku 79 let utrpěl vážný úraz při srážce automobilem. Zemřel hodinu před půlnocí 24. listopadu 2016.

Ilja Prachař (†81)

Zemřel ve vinohradské nemocnici 10. srpna 2005.

Zdeněk Řehoř (†74)

Představitel více než 60 filmových rolí zemřel 8. listopadu 1994.

Hana Maciuchová (73)

V roce 2017 vyhrála nad rakovinou prsu, nadále těší diváky v divadle i coby interpretka audioknih.

Jaroslav Satoranský (79)

Stále účinkuje v divadle, na obrazovky se úspěšně vrátil roku 2015 v krimi seriálu Policie Modrava.

Bohuš Záhorský (†74)

Populární herec a pražský rodák, zemřel 22. září 1980.

Martin Růžek (†77)

Po mozkové mrtvici na jaře roku 1994 dostal také infarkt, zemřel 18. prosince 1995 v pražském Motole.

Jana Prachařová (81)

Je v důchodu a užívá si vnoučata, herce Jakuba Prachaře (35) a Marianu Prachařovou (25) i pravnučku Miu (2), jejíž maminkou je dcera Veroniky Žilkové (57) Agáta (34).

zapletalikovi ( 14. srpna 2019 22:14 )

Byl to jeden z našich nejlepších večerníčků.
Ale byl ještě jeden hraný. Jmenoval se myslím Panáček Čoko a s čokoládovou figurkou tam hrál mladinký Oldřich Kaiser. Snad si někteří vzpomenou.

jity ( 17. května 2019 12:26 )

Byl to nádherný večerníček. Setkala jsem se jeho paní režizérkou, je to sympatická dáma. Museli vždy ten příběh natěsnat do toho krátkého času, co běžel večerníček. Proto tam Anče pořád běhala aby to všechno stačili.

Zobrazit celou diskusi