Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy!

Autor: Ivan D. Hladík - 
5. října 2018
16:00

Režisér Lars von Trier (62) každým dalším filmem zachází ještě dál. Ještě víc zkouší, co diváci vydrží. Tentokrát jim připravil pravé peklo – je ten film tak dobrý nebo totálně šílený?! Odpovědět si musí každý sám, zatímco se na plátnech kin rozlévá krev.

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek Jack staví dům, který je od 4. října i v českých kinech, nás zavádí do USA 70. let. V hlavních rolích se objeví Matt Dillon (54), Bruno Ganz (77) nebo Uma Thurman (48).

Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy! Od 4. října v kinech. Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy! Od 4. října v kinech. | Aerofilms

Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes, kde film poprvé viděl také Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms, která českým divákům film přivezla. „Nedaleko nás seděl jedinec, který se smál a reagoval na scény tak nahlas, až trošku rušil okolí. Vyklubala se z něj známá firma a další zlobivý chlapík evropského filmu, Gaspar Noé,“ zavzpomínal Noháč. „Docela jsem mu rozuměl – od filmu jsem čekal leccos, nejvíc mě ale překvapilo právě to, jak je zábavný (že je hodně chytrý, to asi žádné překvápko není). Daly by se najít paralely s Tarantinem: násilí zobrazené s porcí nadsázky, sarkasmus a ironie, vtipné a chytré dialogy, formát pěti povídek, retro hudba (zde v čele s Davidem Bowiem!) a vynikající Uma Thurman. A samozřejmě orgastická filmařina,“ dodal Noháč.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy! Od 4. října v kinech. • TRAILER  - Aerofilms
Video se připravuje ...

Jaký ale nový kousek dánského tvůrce Triera je? Především se stal opusem Matta Dillona, jehož sadistický psychopat Jack je nejspíš nejvýraznější rolí, jakou kdy hrál. Přestože ten koktejl různých úchylek není tak úplně uvěřitelný, Dillon se s nimi popral odvážně a s grácií. Ruku v ruce s Trierem spokojeně šokují diváky brutalitou a pro mnohé možná až přílišnou otevřeností a naturálním podáním. Na tom jediném se asi shodnou dva znepřátelené tábory odpůrců a fanoušků Trierových filmů. Dále se rozejdou i v tom, zda je více než dvou a půl hodinová stopáž málo nebo až příliš. Zda je film skládačkou, kde je třeba vidět „za příběh“ nebo místy nelogickým dílem. Trier má opět všechny výtky na háku a dělá dobře. Jeho styl je prostě JEHO. Svět nemá druhého Triera a jeho filmy nemají s většinovou produkcí nic společného.

Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy! Od 4. října v kinech. Jack staví dům: Trier opět servíruje násilí, sex a porce psychopatické mysli. Víc než jindy! Od 4. října v kinech. | Aerofilms

„Léta jsem točil filmy o dobrých ženách, teď jsem natočil snímek o zlém muži,“ shrnul Lars von Trier, jehož při psaní scénáře inspirovala díla velkých osobností napříč stoletími. Autor Božské komedie Dante Alighieri, Hyeronymus Bosch triptychem s názvem Zahrada pozemských rozkoší nebo král filmového strachu Alfred Hitchcock, i ti dýchali Trierovi na zátylek při tvorbě jeho nejnovějšího snímku. Dokonale „trierovského“, dokonale kontroverzního, mučivého, komplikovaného i odzbrojujícího.

Hodnocení: 80 %

Jack staví dům

Drama / Horor / Thriller

Česká premiéra: 4. 10. 2018, Aerofilms

Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, 2018, 155 min.

Režie a scénář: Lars von Trier

Kamera: Manuel Alberto Claro

Hudba: Víctor Reyes

Hrají: Matt Dillon, Bruno Ganz, Riley Keough, Jeremy Davies, Uma Thurman a další.

Zobrazit celou diskusi