Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Jak by vypadala společnost, kde nemít tetování je zločin, prozradí Tajemství kůže

Recenze: Jak by vypadala společnost, kde nemít tetování je zločin, prozradí Tajemství kůže
Recenze: Jak by vypadala společnost, kde nemít tetování je zločin, prozradí Tajemství kůže  (Autor: nakladatelství Moba)
Autor: Dagmar Čechová - 
25. července 2018
13:00

Co kdybyste svůj život nosili vytetovaný na těle? Vaše životní úspěchy i prohry by byly na očích každému, kdo by vás potkal a nemít tetování by bylo proti zákonu. Takový svět ve své knize Ink: Tajemství kůže představuje Alice Broadway.

Leora žije ve světě, kde se všechny životní události tetují na lidskou kůži. Být nepotetovaný je vážným prohřeškem proti zákonu. Když Leoře zemřel otec, očekává, že se s ním brzy zase setká - respektive s jeho knihou kůže. Jenže jeho kniha je zabavena zrovna v době, kdy městem otřásají staronové praktiky jeho starosty. A Leora zjišťuje, že její otec byla asi někým jiným, než si myslela a co hůř, ani o sobě samotné neví zdaleka všechno.

Ink by se asi zcela jednoduše dalo zařadit po bok všech young adult knih o alternativním či postapocalyptickém světě, který jsou každý rok vydány jen u nás desítky. Ink ale nabízí zcela originální premisu příběhu. Tajuplné představení zápletky navíc určitě zaujme i ty nejzatvrzelejší.

Postavy v knize jsou realisticky vytvořené, ale trošku příliš ploché. Spisovatelka navíc příliš rychle sklouzává ke stereotypnímu vrstvení pointy knihy - zcela tvrdě se drží klasického vývoje, ve kterém je hlavní hrdinka tou jedinou, která muže přemoci velké zlo (ať už je jím v dané knize cokoliv).

Předností knihy Ink: Tajemství kůže je zejména originální příběh. Styl psaní Alice Broadway je příjemně lehký a jednoduše čtivý. I přesto je kniha zcela jasně určitě spíše mladším čtenářům, což ovšem u knihy tohoto žánru není na škodu.


Alice Broadway

Ink: Tajemství kůže

nakladatelství Moba, 2018

366 stran

Hodnocení: 70 %

Zobrazit celou diskusi