Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Jeho krvavé dílo představuje vraha, kterého budete chápat

Recenze: Jeho krvavé dílo představuje vraha, kterého budete chápat
Recenze: Jeho krvavé dílo představuje vraha, kterého budete chápat  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
6. července 2018
14:12

Za knihu Jeho krvavé dílo byl spisovatel Graeme Macrae Burnet nominován na Man Booker Prize. A čtenářům musí být hned jasné proč - příběh mladého vraha podaný ve formě nalezeného rukopisu a sebraných novinových článků vás totiž plíživým způsobem pohltí.

Autor knihu předkládá jako soubor reálných dokumentů - deníku vraha, novinových článků a zápisků od soudu. Ještě nezletilý mladík ze skotské vysočiny je podezřelý z brutální vraždy tří sousedů, včetně jednoho malého dítěte.

Roderick Macrae (údajně příbuzný autora) se při čekání na soud vypisuje ze svých činů. Popisuje život na drsném venkově v malé vesničce pod nadvládou tyrana. Tím je už po několik generací znepřátelený Lachlan Mackenzie, který přijal funkci rychtáře jen, aby mohl vládnout místním a znepříjemňovat jim život. Po měsících útrap to ale Roderick nevydrží a rychtáře i jeho dva potomky umlátí k smrti.

V celém díle autor pracuje s premisou, že jde o reálný případ a autentické zápisky mladého vraha. Právě to knize dodává její skvělou atmosféru. Temné, ponuré a bezútěšné prostředí jen dokresluje celkový dojem z příběhu.

Podle některých se jedná o žánr thrilleru či detektivky, stejně tak se ale dá nazvat sociálním románem - popisy života ve Skotsku 19. století jsou v celé knize totiž to nejpodstatnější. Právě to totiž utváří charaktery postav a ovlivňuje jejich jednání.

Kapitolou samo pro sebe je právě ústřední postava románu - Roderick Macrae. Z jeho popisu situace ho čtenáři musí být zákonitě líto - chytrý a nadějný mladík okolnostmi dohnán k vraždě, za kterou půjde viset. Jenže druhá část knihy, kde se dočteme o tom, jak věc vnímají ostatní účinkující, napovídá o tom, že Roderick je přinejmenším nedůvěryhodným vypravěčem, který dokázal čtenáře perfektně zmanipulovat.

Jeho krvavé dílo funguje jako literární mystifikace bravurně. Nenechte se ale zmást popiskou na obálce: "Skotská odpověď na skandinávskou krimi." Macraeho dílo je rozhodně něčím víc, než napínavou detektivkou.


Graeme Macrae Burnet

Jeho krvavé dílo

nakladatelství Argo, 2018

264 stran

Hodnocneí: 80 %

Zobrazit celou diskusi