Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obrazy českých malířů našly kupce za 200 milionů. Plátno Toyen aukci vévodilo

Autor: ČTK, zzu - 
27. května 2018
18:00

Obraz české malířky Toyen nazvaný A teď, když přijde čas byl na aukci v Praze vydražen za 19,4 milionu korun včetně aukční přirážky. Za 9,7 milionu korun změnil majitele také obraz Koupání v Oravě od Josefa Čapka. Celkem se na nedělní aukci prodala díla za téměř 200 milionů, uvedla mluvčí pořádající Galerie Kodl Terezie Kaslová. Část výtěžku dražby jde na dobročinné účely.

Sugestivní obraz od Toyen, vlastním jménem Marie Čermínové, šel do aukce s vyvolávací cenou 13 milionů korun. Plátno z roku 1957, kterému výjimečný význam přisuzovala i sama malířka, je podle galerie reprezentativní ukázkou z autorčina vrcholného pařížského období.

Hranici šesti milionů na dnešní aukci pokořil znovuobjevený a po mnoho desítek let veřejnosti nepřístupný obraz Děti v lese od Václava Brožíka. Nového majitele dnes získal za 6,2 milionu. Ještě o více než dva miliony dráž byla vydražena velkoformátová Kompozice od Františka Foltýna a s cenou 9,7 milionu korun opustil dražební sál Čapkův obraz Koupání v Oravě.

Úspěch měla avangarda i moderna

V Česku nepříliš obvyklou položkou dnešní dražby byla plastika jednoho z nejvýznamnějších představitelů surrealistického proudu Salvadora Dalího. Bronzová socha Mínotaurus se prodala za 8,4 milionu korun.

„Pozornost sběratelů se soustředila kromě Dalího i na tvorbu jiných zahraničních autorů, a to zejména francouzských impresionistů Louise Valtata, Armanda Guillaumina a Eugena Boudina,“ uvedla Kaslová.

Úspěchu a nových autorských rekordů dosáhla i díla českých klasiků z 19. století, například Aloise Kirniga, Maxmiliána Haushofera či Maxmiliána Pirnera. Velkému zájmu dražitelů se těšili také čeští avantgardní umělci i modernistická díla. „Autorské rekordy padaly kupříkladu u děl Magdaleny Jetelové, Vlastimila Beneše, Vladimíra Kopeckého či Jindřicha Štyrského,“ doplnila mluvčí.

Na aukci se dnes dražila také díla několika současných výtvarníků. Výtěžek z prodeje desítky z nich věnuje Galerie Kodl už posedmé ve prospěch Centra Paraple na pomoc lidem na vozíku s poškozením míchy. Aukce vynesla na dobročinné účely 581 tisíc korun.

Kdo je vlastně Toyen, která vévodí aukci?

- Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová, 1902-1980) je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje "naivistické" obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Často je v jejím díle přítomen také erotický akcent, poprask vyvolal například Polštář se scénou z nevěstince či slavný Ráj černochů.

- Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím.

- Marie Čermínová se narodila 21. září 1902 v Praze, v šestnácti se rozešla s rodinou a studovala UMPRUM. Malovat začala kolem roku 1922. Týž rok se na chorvatském ostrově Korčula seznámila se surrealistou Jindřichem Štyrským a rok nato se z ní stala Toyen.

- Se Štyrským zůstala až do jeho smrti v roce 1942. Za války ve své garsonce v Krásově ulici ukrývala básníka Jindřicha Heislera, kterému hrozila deportace do koncentračního tábora. V roce 1947 s ním odjela do Paříže a vstoupila do surrealistické skupiny Andrého Bretona. Mezi lety 1947 a 1962 tam měla šest samostatných výstav. Postupně se však stále víc uzavírala před světem. Zemřela 9. listopadu 1980 ve 78 letech. Pohřbena je na pařížském hřbitově Batignolles.

- Surrealistické obrazy Toyen dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Její rekord stanovil loni v květnu obraz Šero v pralese, z vyvolávací ceny 14 milionů se vyšplhal na 30 milionů korun (36 milionů korun s aukční přirážkou) a nyní je na pátém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v České republice. Dráže se prodaly jen dva obrazy Františka Kupky (za 62 a 57,4 milionu korun) a dvě díla Oskara Kokoschky (52 a 37,7 milionu korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi