Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Report z 90s Explosion Open Air Festival 2018: Eurodance megamix pro pamětníky i novou generaci

90s Explosion Festival je festival zaměřený na největší hudební hvězdy 90. let.
90s Explosion Festival je festival zaměřený na největší hudební hvězdy 90. let.  (Autor: 90s Explosion Festival)
Autor: shp - 
27. května 2018
13:45

V pátek 25. května jsme se vrátili v čase o dobré čtvrtstoletí. V pražských Holešovicích se uskutečnil velký festival věnovaný eurodancu - nezaměnitelnému žánru, který masově dominoval hudební scéně v 90. letech. Lidově řečeno: Šli jsme si zatrsat na staré dobré tucky z našeho dětství, mladí a dospívání. A stálo to za to!

Do areálu Incheba na pražském Výstavišti jsme dorazili krátce po páté hodině odpolední, když už běžel hudební warm-up. Potěšilo mě, že i když bylo vyprodáno a během dne se místo naplnilo až 17 tisíci tancechtivými návštěvníky, nekonaly se u vchodu žádné fronty. Dovnitř jsme se dostali během pár chvilek.

V areálu bylo plno, ale blíže k pódiu se dalo dostat bez větších problémů. Počasí festivalu pod širým nebem přálo a bylo moc hezky. Slunce svítilo a nálada byla dobrá. Jediné, co ji kazilo, byly fronty na pití. Zatímco na jídlo se nečekalo dlouho a na WC se dalo dostat hned, fronty na nápoje zamrzely. Brzy však začal hlavní program. To, na co jsme všichni čekali.

Na rozdíl od ostatních akcí bylo vystoupení hlavních hvězd na 90s Explosion Open Air Festivalu 2018 koncipováno jinak. Ve čtyřhodinovém úseku po sobě vystoupili hudebníci našeho mládí. Za moderování Zorky Hejdové a Jana Cejnara se na pódiu představili nejdřív československé formace a poté hvězdy ze zahraničí.

MC Erik & Ivana zazpívali songy jako You Can’t Stop nebo Keď Pride Láska. Víc se mi ale líbili Holki, které neopomněli zazpívat svůj hit Jsi senzační. Následující C-Block ukázali, jak vypadala v devadesátkách kombinace hip-hopu a eurodancu. Dav se začal hromadně vlnit, když vystoupili legendární La Bouche. Jejich pecka Be My Lover zahřála u srdce.

Twenty 4 Seven nebyli u nás poprvé ani naposled. A je to dobře. Právě oni totiž předvedli opravdovou energii 90. let. Bomby jako Is It Love. Leave Them Alone nebo Take Me Away si zpíval prostě každý. Texty jsme všichni moc dobře znali. Následující Fun Factory také potěšili. Songy jako I Wanna Be With You a Celebration okupovaly dlouho hitparády a moc dobře si na to vzpomínám. I teď bavily.

Klasicky vojensky laděné vystoupení formace Captain Jack provázely hity Captain Jack, Drill Instructor nebo In The Army. Na skupinu Snap nám pomohl zavzpomínat její někdejší nejslavnější člen – rapper Turbo B. Pecky jako The Power a Rythm is a Dancer patří prostě k tomu nejlepšímu, co eurodance světu dal a Turbo B to jen potvrdil. Následující vystoupení Alice DJ mě také potěšilo.

Sice tato formace již nevystupuje v původním složení, ale dost možná největší eurotrance hit Better of Alone všech dob si ale užili úplně všichni. Dr. Alban mi přišel vystoupení nějaký unavený a ani jeho hit It‘s My Life nevynikl.  Haddaway na tom byl už lépe. Svůj největší hit What is Love? (známý z komedie Noc v Roxbury) zazpíval ve dvou verzích a nechyběl ani song Life.

Culture Beat si samozřejmě nemohli odpustit hit Mr. Vain. Už se setmělo a vynikla tak víc světelná show na pódiu. Největšími hvězdy této “retro“ akce byli bez pochyb 2 Unlimited a podle potlesku a vřískotu to bylo slyšet. Zazněly všechny jejich největší hity jako Get Ready For This, Tribal Dance a samozřejmě nechyběly. Tohle si užili návštěvníci nejvíce.

Poslední vystoupení DJ Sashe! s eurotrance peckami bylo utlumené kvůli nočnímu klidu. I tak šlo ale celkově o akci, kterou si neměl nechat ujít žádný milovník eurodancu a 90. let, které byly tolik ikonické. Já v nich vyrůstal a řekl bych, že co se týče hudby, v nich bylo vylepšeno vše, co v 80. letech smrdělo, absolutně vylepšeno. Já jsem odcházel z Výstaviště spokojený. Měl jsme pocit, že jsem dostal megamix toho nejlepšího z devadesátek. Kdo nebyl, může jen litovat.

P.S. Příští rok se bude akce konat opět. 25.5. 2019 vystoupí na pražském Výstavišti hvězdy 90. let jako Lou Bega, Ace of Base, Snap!, Mr. President, Rednex, Reel 2 Real, Masterboy, Corona, C+C Music Factory, East 17, Twenty 4 Seven, Loona, BG Prince of Rap a Whigfield.

Oficiální Facebook Explosion Open Air Festival 2019

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi