„Bylo pro nás ctí přivítat rekordní počet hostů a připravit pro ně celodenní program tak, aby odjížděli plni krásných dojmů jak z mimořádně nakvetlých rododendronů a dalších botanických skvostů v našem zámeckém parku, tak i z prohlídky interiérů a exteriérů Hotelu Zámek Štiřín. Naše brány jsou otevřeny a těšíme se na další návštěvy veřejnosti,“ zhodnotil akci generální ředitel štiřínského areálu Václav Hrubý.

„Letošní ročník Rozkvetlého Štiřína předčil všechny předchozí, ba předčil i všechna očekávání. Děkuji všem, kdo přišli. Štiřínskému zámku a parku přibyly stovky příznivců,“ doplnil botanik Václav Větvička.

Právě Větvička se postaral o část programu, v rámci kterého prováděl lidi zahradou a vysvětloval úlohu jednotlivých stromů a keřů. Nechybělo také cestovatelské povídání se spisovatelem Ondřejem Neffem, prohlídky zámeckých interiérů a výstava ze sbírek Národního technického muzea. Děti si mohly užít loutkové divadlo, historickou řemeslnou vesničku, jízdu na ponících nebo výstavu dravců.

Unikátní sbírka rostlin

Štiřínský zámecký park vznikl při velké barokní přestavbě zámku ve druhé polovině 18. století a patří mezi přední historické zahrady v České republice. Základ jeho současné krajinářské kompozice byl položen na konci 19. století, kdy panství vlastnila rodina Ringhofferů.

V roce 1985 se začalo s cílevědomou a odbornou památkovou obnovou tehdy dvanáctihektarového parku. Po odstranění plevelných dřevin a obnovení původních průhledů a cest byl park postupně dosázen desítkami listnatých a jehličnatých stromů, kolem 5 000 keřů a zejména rozsáhlou kolekcí rododendronů (pěnišníků).

Právě vychází speciál Blesku - tipy na cestování na celé léto

Pro objednání pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Fotogalerie
10 fotografií