Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soudné sestry: Nejhumornější fantasy na světě se vrací v audioknižní podobě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
18. května 2018
08:30

Magická, nebezpečná, malebná, podivuhodná, ale především zábavná. Taková je Zeměplocha, plující vesmírem na zádech čtyř slonů stojících na hřbetu krunýře obří želvy A'Tuin. Takový je svět, jehož postavy si oblíbily milony čtenářů. Teď se vracejí, poslouchejte...

Uprostřed Zeměplochy, placaté země putující vesmírem na zádech obrovské želvy, leží království Lancre, které je tak malé, že by ho kamenem přehodil. Přesto se o ně rozpoutal velký boj, jehož zápletka má leccos společného s hrou Macbeth z pera slovutného Shakespeara. Nesmějí tudíž chybět ani tři čarodějky, jimž se hrůzovláda nového panovníka nezamlouvá. Nebo to celé připomíná spíš Hamleta? Nechybí tu totiž ani kočovná herecká společnost, duch zavražděného monarchy a jeho syn, který je možná příliš citlivý, aby vznesl svůj nárok na trůn… Ovšem Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková už dohlédnou, aby všechno dopadlo tak, jak má.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Fanouškům netřeba představovat. Dechberoucí dílo Terryho Pratchetta (†66) v originálu i geniálním překladu Jana Kantůrka (†69) představilo světu fantasy ve zcela nové podobě a získalo si miliony fanoušků ve všech kouzech zeměkoule. „Překládal jsem spoustu věcí, ale lidé jsou si jisti většinou jen Zeměplochou. Mě to ale nevadí,“ řekl před časem Kantůrek Blesku s tím, že ho zejména bavilo hrát si s počeštěnými jmény postav a názvy částí tohoto literárního světa. „Vždyť se také dlouho říká, že překlad je jako žena. Buď je věrný, ale ne moc pěkný, nebo je pěkný a pak není věrný,“ tvrdil překladatel, který letos 21. března zemřel. Zanechal však po sobě řadu krásných textů a, ano - onu Zeměplochu.

4974984:full:true:true

Sám Kantůrek se před lety nechal přemluvit k načtení zeměplošských audioknih, nyní na něj navázalo jedno z nejúspěšnějších českých vydavatelství, One Hot Book. Na nedávném Světě knihy 2018 představili novinku Soudné sestry v režii matadorky audioknižní režie Jitky Škápíkové (50) a s jedinečným hlasem herečky Zuzany Slavíkové (53). Ze spojení knihy samotné a těchto dvou žen vznikla vtipná audiokniha, kvůli které zanecháte všeho a necháte se unášet. Nabízí napětí, humor, dramatickou zápletku i závěrečnou katarzi. Bravurní hlasové provedení Pratchetta je pak také příslibem dalších pokračování, kterých se rovněž chopí mistři mluveného slova. A nyní, v době plánování dovolených, je přímo skvělé, že na cestu do dalekého Lancre stačí nasadit si sluchátka.

Hodnocení: 90 %

Terry Pratchett

Soudné sestry; audiokniha

Režie: Jitka Škápíková

Interpret: Zuzana Slavíková

Vydavatel: OneHotBook, 2018

Zobrazit celou diskusi