Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Avengers: Infinity War ve smrtelně vážné akci přináší epický boj, občas se však ztrácí

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. dubna 2018
20:26

Téměř dvacítka komiksových filmů vrcholí soubojem, ve kterém jde skutečně o všechno! Avengers jsou zpět, desetiletí akcí připomíná i unikátní video. 

Tak je to tady! První z nejočekávanějších komiksových snímků roku, Avengers: Infinity War, vstoupil 26. dubna i do českých kin. Distributor jeho děj stručně uvádí: Avengers a jejich superhrdinští spojenci musí riskovat úplně vše a pokusit se porazit mocného Thanose dřív než jeho bleskový útok, provázený ničením a zkázou, zničí vesmír jednou provždy. „Společnost Marvel tu dělá něco, po čem všichni od samého počátku touží,“ říká herec Chris Pratt. „Konečně je to tu a pro fanoušky je to velice vzrušující, ale na osobní úrovni stejně tak i pro mě.“ Více by skutečně nemělo být prozrazeno, protože téměř každá minuta více než dvou hodin snímku přináší nějaký detail, který by divák teprve se chystající do kina rozhodně neměl znát. Pojďme si tak alespoň nastínit, co se povedlo a co naopak.

Snímek Avengers: Infinity War přináší od 26. dubna 2018 epický souboj hrdinů. Snímek Avengers: Infinity War přináší od 26. dubna 2018 epický souboj hrdinů. | Falcon

Pouť hrdinů komiksového světa vydavatelství Marvel za diváky se začala odehrávat téměř na den před deseti lety. 2. května 2008 si odbyl svou premiéru první Iron Man. Roli získal Robert Downey Jr. (53), jemuž možná tento komiksový hrdina zachránil kariéru, sám měl totiž dost starostí se svým životem. Povedlo se, celosvětový hit byl na světě. Dalších deset let uvedla nová filmová společnost Marvel Studios do kin 18 filmů, 18 komiksových příběhů, které utržily přes 13 miliard dolarů a potěšily miliony fanoušků. Avengers: Infinity War přivádí nyní na plátno nejlepší tým superhrdinů pod taktovkou režisérů Anthonyho (44) a Joea (47) Russoových. „Šance ujmout se režie těchto filmů pro nás představovala velice osobní pouť,“ říká Joe Russo. Jak se jim vrcholné dílo, kterým snímek má být, nakonec vydařil?

Podívejte se na upoutávku a unikátní video ze zákulisí:

Video  Snímek Avengers: Infinity War přináší od 26. dubna 2018 epický souboj hrdinů. • VIDEO  - Falcon
Video se připravuje ...

Předně, pokud jste dosud neviděli jediné Avengers, sotva se budete chytat. Ostatní už vědí, že mocný a stejně tak krutý vládce Thanos (někde pod vším digitálem Josh Brolin, 50) chce ovládnout životy všech bytostí. K tomu ovšem potřebuje set kamenů, které jeho moc násobí a dovolí mu být neporazitelným. Drancuje planetu za planetou, vraždí, ničí. Nyní je na dosah svému cíli a jediní, kdo ho občas dohánějí, jsou všichni ti, kteří se seskupují v týmu Avengers. Jestli ho nakonec přemohou, to už zjistíte v kině.

Film samotný příliš překvapení nepřinese, hrdinové jsou jasní, ale právě proto je máme rádi, jsou to přece naši staří známí. Je v něm o poznání méně komiksové barevnosti a lehkosti jako u snímku Thor Ragnarok (2017) a rozhodně méně humoru, než v akcích Strážců galaxie (2014, 2017). Vše je smrtelně vážné, až na pár vtípků, které snímek patřičně okoření. Aby ne, takovému nepříteli se Avengers ještě nikdy postavit nemuseli. Co však stojí za to, je výtvarná stránka, hudba, bez pochyby obsazení.

Snímek Avengers: Infinity War přináší od 26. dubna 2018 epický souboj hrdinů. Snímek Avengers: Infinity War přináší od 26. dubna 2018 epický souboj hrdinů. | Falcon

Vedle Chrise Hemswortha (Thor, 34), Marka Ruffalo (Bruce / Hulk, 50), Scarlett Johansson (Black Widow, 33), Benedicta Cumberbatche (Dr. Strange, 41), Toma Hollanda (Spider Man, 21), Chrise Pratta (Peter Quill / Star-Lord, 38) a mnoha dalších, se objeví i Peter Dinklage (48) coby Eitri, jemuž Thor sahá sotva po lýtka. Všichni se pak společně postarají o příjemný zážitek, který za sebou některé filmy v řadě nechává hodně daleko. Na druhou stranu je snímek chvílemi nepřehledný, chvílemi jeho tempo poměrně utichá a divák může odcházet ze sálu rozpačitý. „Jak to tedy všechno vlastně dopadlo?“ může se ptát. Definitivní nářez a hlavně odpovědi nejspíš přinese až druhá část snímku, na kterou si ještě chvíli počkáme.

Hodnocení: 80 %

Avengers: Infinity War

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

Česká premiéra: 26. 4. 2018, Falcon

USA, 2018, 149 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo

Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely

Kamera: Trent Opaloch

Hudba: Alan Silvestri

Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Zoe Saldana, Karen Gillan, Tom Hiddleston, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Idris Elba, Danai Gurira, Peter Dinklage, Benedict Wong, Pom Klementieff, Dave Bautista a další.

Zobrazit celou diskusi