Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Diváci v Paříži zabíjeli Fantomasův vynález a učili se českou historii s Olgou Havlovou

Autor: Ondřej Roubínek - 
11. dubna 2018
09:00

Víte, že Fantomas se před francouzskou spravedlností schovával v Praze? Také se tu po něm našel speciální přístroj, kterým jde oživit jeho umělého člověka... Taková zápletka čekala na diváky prvního festivalu českého divadla ve Francii Na skok do Prahy, kteří se účastnili experimentální performanci režiséra Jakuba Maksymova Malá úvaha o manipulaci.

Maksymov spolu s francouzským hercem Mathieu Huotem oživil Fantomasova homunkula, s nímž si pak účastníci díky unikátnímu technickému řešení na dálku (a někdy i zblízka) pohrávali a zadávali mu úkoly, jejichž cílem bylo donutit ho v určeném čase vypít jed.

Společně sdílený zážitek ovládání živého avatara ve spojení s přímým přenosem na plátno je podle Maksymova "vzpomínkou na časy, kdy počítačové hry ještě nebyly zábavou pro samotáře tak, jak je tomu dnes." 

V divácích pak probouzel dětskou radost z drobných zlomyslností, v souladu s názvem ovšem vzájemně kooperující skupina zjišťovala, že jejich činnost nemusí být jen nevinná hra... "Je to takový sociální experiment," shrnul to za diváky přítomný český dramatik David Košťák.

Organizátoři na festival v kulturním prostoru Anis Gras přeložili několik českých současných her, které pak zrealizovali místní režiséři v podobě scénických skic. Jednou z nich byla i hra Olga české autorky Anny Saavedry, jejíž hlavní hrdinkou je manželka prvního českého prezidenta Václava Havla.

Jde o text, který je nabitý odkazy na českou kulturu a osobnosti, jejichž jména leckdy nic neřeknou ani českým divákům, takže tým mladých francouzských tvůrců stál před hodně těžkým úkolem. Potýkání se s reáliemi života v komunistickém Československu přinášelo i úsměvné situace, jako když herci ve slově Tuzex viděli anglické sousloví „to sex“. Což vlastně ve chvíli, kdy Jan Tříska okouzloval Olgu luxusními drinky, dávalo dokonalý smysl.

Za vřelého přijetí diváky proběhla i scénická skica sociální grotesky Panenka z porcelánu Magdaleny Frydrych Gregorové či koláž úryvků dalších tří her českých autorů (David Košťák – Lajka, Ondřej Novotný – To léto, Kateřina Rudčenková – Čas třešňového dýmu), v rámci festivalu proběhla výstava české výtvarnice Barbory Sléhové, workshop či diskuze dramatiků.

"Podařilo se nám vystavět druhou část divadelního mostu mezi Prahou a Paříží, teď je na nás ho dál rozvíjet a využívat," vyzdvihla při slavnostním zakončení, kterého se zúčastnila i řada francouzských divadelních profesionálů, ředitelka festivalu Linda Dušková.

Ta je zároveň šéfdramaturgyní festivalu francouzského divadla v Praze Sněz tu žábu, který představuje současnou frankofonní dramatiku v Česku. Jeho čtvrtý ročník se koná v pražském Studiu ALTA od 10. do 13. května 2018, druhý ročník Na skok do Prahy se odehraje od 26. do 29. září 2019 opět v krásném kulturním prostoru Anis Gras.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi