Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Arkwright Integral: Grandiózní komiksový poklad Bryana Talbota na dosah ruky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
17. dubna 2018
08:00

Že už pár let v Česku vycházejí i ceněné a velmi kvalitní komiksy, vědí začátečníci stejně jako skalní příznivci grafických románů. Jedním z důkazů je i šestisetstránkové balení arkwrightovského dobrodružství.

Dvě odlišné knihy se střetávají v jediné, která patří mezi grafické poklady, jichž vydavatelé nechávají tisknout jen několik. Velkoformátová kniha o 608 stranách s grafickými romány Dobrodružství Luthera Arkwrighta a jeho přímého pokračování Srdce Impéria přesto není příznivcům komiksů nedostupná. Oba má na svědomí britský výtvarník Bryan Talbot (66), považovaný za přímého zakladatele formátu „román v obrazech“ a také za kmotra moderního britského undergroundového komiksu. Právě prvně jmenovanou knihou položil základy pro vznik moderních komiksů pro dospělé. Toto jeho dílo se řadí mezi zásadní počiny v historii komiksu. U nás je známý sérií knih Grandville.

4908776:full:true:true

Ve svých dvou arkwrightovských románech spojuje Talbot science fiction, steampunk i fantasy do jednoho neuvěřitelného celku, doplněného dechberoucí kresbou. V první knize je cestovatel mezi paralelními světy, agent světa Para 00-00-00, člověk bez minulosti, Luther Arkwright vyslán, aby ve světě Para 00-72-87 vytvořil vhodné podmínky pro zákrok Rozkolníků a umožnil tak vystopování jejich základny. Ale nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Děj Srdce Impéria se odehrává o dvacet tři let později. Princezna Viktorie má za sedm dní slavit narozeniny, a celé Britské impérium se chystá na velkolepé oslavy Dne vítězství. Začíná se však vynořovat spousta nezodpovězených otázek, například kam se poděl její otec Luther Arkwright?

Zalistujte si v ukázce komiksu:

Ti, co už měli možnost knihu držet v rukou, se shodují, že je přímo esencí výjimečného komiksu a Talbot si maximalistický, precizně zpracovaný titul už dávno zasloužil. „Nekonvenční a bizarní, neustále překonávající očekávání,“ pěje na román ódy i recenzent Clive Barker z Hellraiseru. Aby ne, Bryan Talbot je považován za Dana Browna komiksového světa a příběhy jeho hrdiny Luthera Arkwrighta jsou pak nejspíš v první desítce nejzásadnějších grafických románů pocházejících z Británie.

V české verzi knihy pak čtenář najde kromě vyšší kvality tisku díky novému zpracování podkladů z prvního vydání a velkých redakčních úprav původních překladů příběhů Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta i bonusy v podobě doprovodných článků, vysvětlivek, předmluvy pro české čtenáře od Bryana Talbota a podobně. Každý výtisk také ponese své unikátní číslo. Je však na samotných čtenářích, zda kniha skutečně vyjde. Stejně jako u dalších podobných kousků totiž rozhodne jejich zájem.

Hodnocení: 100 %

Bryan Talbot

Arkwright Integral

Vydavatel: Comics Centrum, 2018

Počet stran: 608

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi