Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Knihou roku se stala Taberyho Opuštěná společnost: Magnesii literu si odnesl i Josef Pánek či František Tichý

Autor: ČTK - 
5. dubna 2018
14:27

Knihou roku 2018 je publikace šéfredaktora Respektu Erika Taberyho Opuštěná společnost z nakladatelství Paseka. Zvítězila ve výročních knižních cenách Magnesia Litera, porotci ji vybrali jako nejlepší napříč kategoriemi. Pořadatelé dnes v Národním divadle vyhlásili i vítěze osmi kategorií soutěže, jež má propagovat kvalitní četbu. V té nejsledovanější, v kategorii prózy, zvítězil Josef Pánek s románem Láska v době globálních klimatických změn.

Knihou Opuštěná společnost zvítězila publicistika po třech letech, kdy hlavní cena patřila próze. Taberyho text má podtitul Česká cesta od Masaryka po Babiše a podle pořadatelů se v ní známý český novinář pokusil popsat nebezpečí, v nichž se tuzemská demokracie ocitla s "nalitím populismu do žil současných politických aktérů". Tabery řekl, že knihu napsal, protože si přál, aby společnost nebyla úplně opuštěná. Snažil se najít inspiraci, v minulosti je podle něho mnoho lidí, kteří nám předávají svou zkušenost.

Nejlepší tuzemská próza roku je podle porotců stylově i tematicky svébytná, protože je nezávislá na současných literárních trendech. Dotýká se sice většiny aktuálních témat, jako jsou xenofobie, rasismus a další globální jevy, ale dělá to s noblesou, humorem i s jistým dacanstvím blízkým Hrabalovi, Haškovi či Demlovi, uvedla porota.

V Respektu pracuje i autor další oceněné knihy, Marek Švehla. Jeho publikace Magor a jeho doba dostala cenu v kategorii objev roku. Na sklonku loňského roku se stala Knihou roku v tradiční anketě Lidových novin. Téměř sedmisetstránková kniha se nesoustřeďuje jen na život Ivana Martina Jirouse, ale objasňuje i vznik fenoménu podzemní kultury, undergroundu a politické situace zkoumaného období.

Z publicistiky porota vybrala jako nejlepší soubor čtyř esejů Patrika Ouředníka na téma islamismu s názvem Antialkorán aneb nejasný svět T. H.; vznik jednoho z nich podnítil Tomáš Halík svým výkladem džihádistického atentátu proti pařížským karikaturistům v roce 2015. Cenu za knížku pro děti dostal František Tichý a jeho Transport za věčnost, který popisuje sílu nerozlučného klukovského přátelství v době protektorátu, jež se rozvíjí bez ohledu na zákazy, bariéry a zdi terezínského ghetta, na hranice života a smrti.

V jednotlivých kategoriích většinou hlasují pětičlenné odborné poroty, pro hlavní cenu Knihu roku hlasovalo 183 lidí z knižní branže. Pro Blog roku hlasovalo 5680 čtenářů, kteří vybrali Tisíckráte.cz, za nímž stojí společenství autorů publikujících pod pseudonymem Felix Culpa. Glosují aktuální dění, vytvářejí zábavné fake news, čímž reagují na vzmach dezinformačních serverů a "vlídně satirickou formou nastavují zrcadlo církevnímu konzervativismu i předsudky obtěžkané sekulární veřejnosti".

Čtenáři, kterých se do hlasování zapojilo 9320, vybrali jako nejlepší knihu životopis herce Tomáše Holého od Oty Karse Jmenuju se Tomáš.

Vedle tradičních kategorií s jejich porotami se letos vybírala také Kniha století, v ní prokázali podobný vkus odborníci i běžní čtenáři. U obou skupin bodoval Haškův Švejk, odborná veřejnost vybrala ještě Hrabalovu knihu Obsluhoval jsem anglického krále a Bylo nás pět Karla Poláčka, laici Jirotkova Saturnina a knihu Divadlo Járy Cimrmana z roku 1987.


Kniha roku:

Erik Tabery: Opuštěná společnost (Paseka)

Litera za prózu:

Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn (Argo)

Moleskine Litera za poezii:

Milan Děžinský: Obcházení ostrova (Host)

Litera za knihu pro děti a mládež:

František Tichý: Transport za věčnost (Baobab)

Litera za naučnou literaturu:

Lucie Skřivánková, Rostislav Švácha a kolektiv: Paneláci 1, 2 (Uměleckoprůmyslové muzeum)

Litera za nakladatelský čin:

Liber Viaticus Jana ze Středy (Academia/Národní muzeum)

Litera za překladovou knihu:

Máirtín Ó Cadhain: Hřbitovní hlína (z irštiny přeložil Radvan Markus, Argo)

Litera za publicistiku:

Patrik Ouředník: Antialkorán aneb nejasný svět T. H. (Volvox Globator)

DILIA Litera pro objev roku:

Marek Švehla: Magor a jeho doba (Torst)

Kosmas Cena čtenářů

Ota Kars: Jmenuju se Tomáš (Mladá fronta)

Magnesia Blog roku:

Felix Culpa: Tisíckráte (http://www.tisickrate.cz)


Knihy století:

Výběr odborné veřejnosti:

Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921)

Bohumil Hrabal: Obsluhoval jsem anglického krále (1982)

Karel Poláček: Bylo nás pět (1946)

Výběr veřejnosti:

Zdeněk Jirotka: Saturnin (1942)

Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921)

Smoljak, Svěrák, Cimrman: Divadlo Járy Cimrmana (1987)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi