Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Počátek: Zázrak zjevení DaVinciho kódu je minulostí, Dan Brown ale fanoušky neztrácí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
23. března 2018
13:04

I tentokrát jsou obsahem knihy střety spojené s náboženstvím, znovu čeká oblíbeného symbologa Langdona boj za pravdu. Nenovější kniha Dana Browna už čeká v knihkupectvích. Jaká byla ale jeho první? To prozradil v rozhovoru pro Blesk.cz.

V novém knižním příběhu Počátek přijede Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který „navždy změní tvář vědy“. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Nová hra začíná.

Podívejte se na ukázku z knihy Počátek:

Počátek

Nutno si přiznat, že prvotní překvapení, které přišlo s hitem Šifra mistra Leonarda (2000), se již v posledních letech nekoná. Dan Brown se drží v zajetých kolejích čtenářského zájmu tak, jak ho ale fanoušci mají rádi a jak ho přijímají. Pokud však na Brownův styl vyprávění přistoupíte i tentokrát, opět se můžete těšit na zajímavá místa, zápletky a napětí. Místy působí příběh trochu rozvláčně a některé jeho součásti mohou být pro čtenáře až odrazující svou složitostí a odbornostmi. Celek je ale příjemně „brownovský“, čtivý a nijak nevybočuje z řady autorových děl mimo chtěný rámec. Nakonec - Sherlock Holmes, stejně jako Robert Langdon, také používal stále stejné metody, choval se totožně a přesto zůstal oblíbencem (byť jde o odlišné žánry).

Kniha Počátek tak zůstává dalším Langdonovým dobrodružstvím poslušně v řadě s předchozími, svůj potenciál ale má a baví. Co nás čeká dál, uvidíme. Kdo nečetl předchozí Brownovy knihy, určitě by je také neměl minout. Jednu si ale přečteme jen velmi těžko - tu první. kdo by se domníval, že jde o Digitální pevnost (1997), byl by na omylu. Více už prozrazuje sám autor v následujícím rozhovoru.

4883336:full:true:true

Jaký tedy byl váš první impuls pro psaní a úplně první dílo? Pamatujete si ho?

„Ano. Bylo mi pět let, vážně. A napsal jsem knihu... I když ne tak docela. Nadiktoval jsem ji svojí mamince. Ona ji podle toho přepsala a já udělal ilustrace. Když jsme skončili, mělo to tuším 14 až 15 stránek, maminka knihu svázala do pevných desek, já dopsal titul. Dodnes ji sebou vozím, byla se mnou i v Praze. A její název? ‚Žirafa, prase a hořící kalhoty‘. Nevím už přesně jak to vzniklo, ale všichni byli velcí přátelé. Jasně, zní to divně, ale - bylo mi pět a dávalo mi to smysl. Byl to thriller, ve kterém zažívali malá dobrodružství. Když jsem ji před pár lety znovu prolistoval, s úžasem jsem zjistil, že jedné z postav jsem tenkrát dal jméno Jacques. Přitom, když jsem to jméno použil v Šifře mistra Leonarda, kde byl Jacques kurátorem muzea v Louvre, neměl jsem ponětí, jak jsem na něj přišel. Je to takový kruh.“

Vždy dostáváte dvě stejné otázky: jestli umístíte děj románu do země, ve které jste aktuálně na propagaci hotové knihy a druhá, zda jste spokojen s Tomem Hanksem v roli Langdona. Dobrá - vypadá tak Langdon i ve vašich představách?

„Víte, neznám žádného herce, který by vypadal jako Robert Langdon. Takže když se mluvilo o natočení filmu Šifra mistra Leonarda, ptali se mě, koho si v té roli představuji, a já musel říct, že nevím. Langdon jak si ho představuji já, je jen ‚někdo‘ v mé hlavě. A úžasná věc na knihách je, že každý z nás si ho představí po svém. Mluvíme-li o filmu, samozřejmě si každý představí Toma Hankse. Je to fenomenální herec. Je jedním z nejlepších žijících herců a já jsem poctěn, že Langdona ztvárnil právě on. Je na něj radost koukat. Vysoce inteligentní, velmi intelektuálně zaměřený a zvídavý. Hanks je také skromný, sympatický a tvrdě pracující muž. Myslím, že tenhle názor všichni sdílí, když ho vidí hrát ve filmu. Ve svém soukromí je stejný.“

Na závěr, co považujete za největší záhadu na světě?

„Největší záhada na světě? Kdybych vám to prozradil, neměl bych námět pro svou další knihu. (smích) Na světě je tolik záhad! Ale abych byl fér a upřímný tak odpovím, že pro mně osobně, a věřím, že i pro většinu z nás, největší záhadou na světě zůstává otázka, co se stane, až zemřeme. A až zemřeme, zmizí všechny naše naděje a sny? Anebo je za tím ještě něco dalšího? Bohužel je jenom jedna cesta, jak na tuhle otázku odpovědět. Všichni k té odpovědi jednou dojdeme, takže se tam uvidíme. Já však doufám, že ne moc brzy.“


Dan Brown

Počátek

nakladatesltví Argo, 2018  

416 stran

Hodnocení: 75 %

pjotri ( 18. května 2018 03:24 )

Precetl jsem vsechna dila Dana Browna, ale Pocatek je JEDNOZNACNE nejslabsi. Zvlast, kdyz uz ctenar zna Brownuv rukopis a - bohuzel - i neustale stejnou stavbu pribehu, je dej POCATKU velmi dobre predvidatelny. V Brownovych romanech je VZDY hlavni padouch ten nejmene ocekavany, ten nejmilejsi a nejblizsi k Langdonovi. I tady to neni jinak a velmi omezeny pocet "podezrelych", nejnabizenejsi podezrely Valdespino, davaji naznat, kdo je ten padouch. Druha polovina knihy je uz, vylozene nudna a poslednich asi 20 stran jsem uz ani nedocetl. Klobouk dolu pred prekladateli, protoze prelozit ten mismas filozofickych uvah, to chce koule. Za mne hodnoceni asi tak 30% a pristi knihu "made in Brown" uz urcite neee.. Hmm, spis si pockam, az se objevi na netu, ale prachy uz do ni nevrazim.

Zobrazit celou diskusi