Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Šifra mistra bestselleru předem odhalí jasný trhák, psát hity ale čtenáře nenaučí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
14. března 2018
10:24

Jak poznat skutečný bestseller? To je podtitul knihy, která zdánlivě slibuje, že z každého svého čtenáře udělá mistra pera, dnes spíše klávesnice. Tak tomu ale není.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co přivedlo stovky tisíc čtenářů po celém světě ke knižním hitům jako Zmizelá, Dívka ve vlaku nebo k trilogii Milénium? Co kdyby existoval algoritmus, který by uměl předpovědět, ze kterých románů se stanou #1 knižního trhu? Autoři zpracovali data z více než 20 000 románů vydaných za posledních padesát let a přišli s odvážným tvrzením – až s 97% jistotou lze předem určit, jestli rukopis bestsellerový potenciál má!

Předně - jak už bylo zmíněno, kniha není přesným návodem, jak napsat úspěšné dílo. Nicméně čtenářům pomáhá v orientaci na knižním trhu a ujasňuje principy, které mohou vést k označení bestseller (na tohle slovo získáte při čtení knihy nejspíš alergii). Naplno říká, že autorem trháku se nestanete přes noc, po přečtení nějakých pouček. Je třeba psát, psát, učit se používat vyzkoušené postupy nově a tak, aby dávaly smysl. Naučit se pracovat s emocemi, postavami... a mít štěstí v tom, že se trefíte do aktuálního vkusu čtenářů.

4518296:full:true:true

Byť kniha coby rádce začínajícím spisovatelům moc nedá, určitě se vyplatí si ji přečíst, pokud jste správný knihomol. Nabízí totiž nový pohled na to, jak knihy studovat, jak vidět „za oponu“. A navíc doporučí několik titulů, které by vám neměly ujít. Možná nebudete nový King nebo Rowlingová, pochopíte ale, proč jsou úspěšní.

Jodie Archer, Matthew L. Jockers

Šifra mistra bestselleru

Vydavatel: XYZ, 2017

Počet stran: 280 stran

Hodnocení: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi