Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Velký vysvětlovač slibuje zábavu i poučení, mnohé ale zklame

Recenze: Velký vysvětlovač slibuje zábavu i poučení, mnohé ale zklame
Recenze: Velký vysvětlovač slibuje zábavu i poučení, mnohé ale zklame  (Autor: nakladatelství Práh)
Autor: Dagmar Čechová - 
25. ledna 2018
15:20

Taky vás už od malička fascinovaly nejrůznější stroje od motoru po fotoaparát a zajímalo vás jak vlastně fungují? Tajemství těchto a mnoha dalších složitých konceptů najdete rozluštěná v knize Velký vysvětlovač. Tedy, aspoň to slibuje její autor Randall Munroe, autor známého komixu xkcd. Jestli se mu to podaří záleží už jen na čtenářích.

Jednoduché vysvětlení plné humorných ale zároveň také jednoznačných obrázků  k otázkám jak funguje buňka, vrtulník nebo vesmírné vozítko na Marsu, najdete v knize Velký vysvětlovač. Randall Munroe se proslavil komixem xkcd, který se vyznačuje zjednodušenými kresbami panáčků a tak trošku absurdním humorem.

Ve Velkém vysvětlovači stejným stylem kresby vysvětluje ty nejsložitější přístroje a myšlenky naší civilizace. Jazyk, který k tomu využívá je záměrně osekán o odborné termíny. Netradiční zpracování rozhodně zaujme dospělé, kniha je ale vytvořena i pro děti.

Kniha zaznamenala neuvěřitelný úspěch po celém světě. Jenže velice specifická stylizace nesedne každému a po pravdě se nedá říct, zda se z knihy skutečně naučíte něco nového. O zvláštním jazyku a výběru slov se totiž nedá říct, že by zjednodušovaly proces pochopení.

Oproti Munroově komixu xkcd navíc není jeho styl humoru příliš příhodný. Pro děti bude patrně nepochopitelný, u dospělých zase příliš dětinský. S vysvětlováním toho, jak co funguje je kniha ve skutečnosti také na štíru. Místo popisu funkcí jen autor změnil názvy jednostlivých částí na jednodušší použitím slov se vzdáleně podobným významem. Škoda...


Randall Murnoe

Velký vysvětlovač

nakladatelství Práh, 2017

64 stran

Hodnocení: 60 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi