Recenze: Kniha o pivu z vás udělá znalce a ještě před Silvestrem mistra receptů nejen pro pivaře

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. 12. 2017
08:00

Že nejoblíbenější český nápoj není lecjaké pití, prozrazuje Kniha o pivu. Odhalí víc než jste o zlatavém moku věděli a naučí přes dvacítku receptů nejen na silvestrovskou party.

Myslíte, že o pivu víte všechno? Jistě - chmel, slad, voda… Ale to není všechno! Jak slibuje vydavatel Knihy o pivu, spolu s ní poznáte nové a často nečekané tváře tradičního nápoje. Naučíte se vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Jaká je barevná škála piva, kolik druhů chmelu se u nás využívá nebo jaké pivo se hodí k jakému jídlu? I na tyhle otázky odpovídá kniha, která je chytrým a přitom čtivým průvodcem pro všechny. I ty, kdo pivu neholdují a raději si dají víno. Pivo se totiž hodí dokonale i na vaření, o čemž vás přesvědčí dvaadvacet receptů na chutná jídla. Dokonce se naučíte připravit pro své přátele pivní ochutnávku.

BBQ vepřová žebírka v pivní marinádě z Knihy o pivuBBQ vepřová žebírka v pivní marinádě z Knihy o pivu | 

Úprava masa, pečení chleba, grilování, rychlovky pro řadu příležitostí, polévky i sladké dezerty, všude tam můžete v kuchyni sáhnout po pivu. Nebo se podívat, jaké pivo se točí ve světě. Zkrátka - tato kniha bude vděčnou součástí vaší kuchyně. Je přehledná s velkou spoustou fotografií. Část s recepty obsahuje vždy popis použitého druhu piva, jednoduchý postup přípravy jídla a fotografii, která napoví, jak jídlo servírovat. A ochutnat můžete třeba hned. Připravte si oříšky v pivním karamelu za použití tmavého Mastera tmavý z Plzeňského Prazdroje. Pro přípravu můžete použít jak hodně výrazný silný černý ALE, tak spodně kvašený speciál. Master tmavý v sobě spojuje nejen nápadnou karamelovou, ale také kávovou a čokoládovou příchuť. Vysokou a na české poměry výjimečnou plnost doplňuje střední hořkost, ta se však při pečení z valné části vytratí. Příchuť chilli se s ní velmi zajímavě doplňuje.

Oříšky v pivním karamelu z Knihy o pivuOříšky v pivním karamelu z Knihy o pivu | 


Oříšky v pivním karamelu na 1 plech

Ingredience: 150 ml stoutu, 200 g nesolených burských oříšků, 150 g třtinového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 1/2 lžičky soli, sušené chilli papričky (nejlépe z mlýnku nebo dobře rozdrcené).

Postup: Troubu předehřejte na 150 °C a plech vyložte papírem na pečení. Do středně velkého rendlíku nasypte burské oříšky, přidejte třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a pivo. Pomalu zahřívejte a současně míchejte, dokud nezačne směs vřít. Hned poté snižte teplotu a míchejte asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a podle chuti posypte chilli papričkou.

Plech vložte do trouby na 10 minut, poté ho vyjměte a oříšky promíchejte. Následně plech vraťte do trouby a nechte péci ještě 10 minut. Nakonec plech z trouby opět vyndejte a nechte vychladnout. Oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Je nutné oříšky při pečení hlídat a také respektovat zkušenosti s vlastní troubou, protože oříšky se snadno pálí. Když přidáte víc piva, vznikne jednolitý plát karamelu, který můžete rozlámaný použít na efektní ozdobu třeba zmrzlinového poháru. Jinak se tyto oříšky skvěle hodí k míse sýra při neformální degustaci různých piv. Dobrou chuť!

Hodnocení: 85 %

Pavel Borowiec, Marcela Titzlová

Kniha o pivu

Vydavatel: Smartpress, 2017

Počet stran: 240

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další videa