Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ztracen v džungli: Daniel Radcliffe na výletě, který ho možná bude stát život!

Fotografie
Ztracen v džungli • český trailer  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
18. prosince 2017
13:54

Když se mladý dobrodruh Yossi Ghinsberg vydal s přáteli do Amazonského pralesa, psal se rok 1981. Mladík plný ideálů šel za dobrodružstvím a zážitky, místo toho málem našel smrt. Jeho příběh v českých kinech odhalíme 28. prosince.

Yossimu Ghinsbergovi (Daniel Radcliffe, 28) bylo v době, kdy tento příběh prožil, pouhých 22 let. Chtěl prožít něco výjimečného. Když po roce putování na březích peruánského jezera Titicaca potká další dva mladé cestovatele, nejenže se spřátelí, ale dál pokračují společně. Jemný a starostlivý Marcus Stamm (australský talent Joel Jackson, 25) a sebevědomý, urostlý Američan, Kevin Gale (Alex Russell, 29, také z Austrálie) spolu s Yossim tvoří trojici vydávající se do Bolívie. Právě tam Yossiho zaujme rakouský dobrodruh Karl Ruchprecter (německý herec Thomas Kretschmann, 55). Slibuje, že doprovodí mladíky tam, kde najdou vše o čem kdy snili.

3824692:full:true:true

Marcus a Kevin neskrývají pochyby, nakonec se však za indiány kmene Toromona vydávají na cestu, která nemá trvat déle než tři čtyři týdny, protože bude třeba se vrátit, ještě než začne období dešťů.Jenže cesta pralesem přátele mění, tedy spíše odhaluje jejich pravé já. Přicházejí zklamání, hádky, těžká rozhodnutí... Než Yossi zůstává náhle osamocen v džungli a jeho život visí na vlásku. Je jen na něm, jestli se vzdá a zemře nebo vydrží ještě alespoň den, který může přivést záchranu. „Nebylo vždy snadné hrát svou roli, když vám v mysli naskočilo, že tyhle scény se skutečně odehrály. Bylo to náhle intenzivní, skutečně emocionální a opravdu těžké,“ prozradil Joel Jackson.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Ztracen v džungli • český trailer  - Bontonfilm, INT
Video se připravuje ...

Skutečný dobrodruh Yossi Ghinsberg (dnes 58) se narodil v Tel Avivu. Po ukončení povinné vojenské služby pracoval na různých pozicích, aby byl schopen zaplatit si cestu do daleka, a splnit si tak dlouho očekávaný sen. „V roce 1981 jsem se vydal procestovat amazonskou džungli a objevit v ní dosud neznámý kmen, navázat kontakt s jeho obyvateli, žít s nimi a nakonec pojmout dceru náčelníka za manželku. Můj sen měl velmi jasné obrysy,“ vzpomíná sám Ghinsberg, jak se ocitl velmi blízko smrti a podařilo se mu téměř nemožné – tři týdny přežil bez zásob či vybavení na dosud nezmapovaném území.

3824685:full:true:true

Zachráněn byl jen díky nezdolné víře Kevina Gala, který se nevzdal myšlenky, že jeho přítel v někde džungli stále žije, přestože všichni už přestali doufat, že by mohl být ještě naživu. „První dny byly plné hysterie a paniky, ale po nějakém čase se ve mně něco probudilo a já zjistil, že v sobě už nemám strach ani obavy. Spotřebovávají energii. Jakmile nastal tento stav, cítil jsem, že do džungle patřím,“ vzpomíná muž. Ghinsberg byl jen kost a kůže, chodidla měl odkrytá a poraněná do masa, když byl zachráněn. Měsíc zotavoval v jihoamerické nemocnici. Nabídka od nakladatele, aby o zážitku napsal knihu, přišla téměř okamžitě.

3824696:full:true:true

Zásadní otázkou pro režiséra filmové verze Grega McLeana a producenty bylo, kdo bude schopen příběh ztvárnit. „Radcliffe byl jedním z prvních herců, kteří mě napadli,” vzpomíná producent Gary Hamilton. „Yossiho putování, hlavně ta část, kdy byl úplně sám, mě okamžitě přitahovalo,“ říká herec. „Ta naprostá extrémnost situace, to že přežil, to je prostě zázrak.“ Radcliffova příprava zahrnovala rozhovory se samotným Yossim, musel vypilovat izraelský přízvuk a také držet velmi přísnou dietu. „Yossi  nehladověl, ale příjemně mu nebylo. Proto jsem nechtěl, abych na natáčení byl zcela v pohodě, a tak jsem jedl daleko méně než obvykle. Od začátku do konce natáčení jsem zhubl zhruba 7 kilogramů,“ prozradil Radcliffe.

3824690:full:true:true

Vy si už za pár dnů budete moct užít tento výjimečný příběh v pohodlí kinosálu. Rozhodně to stojí za to! Byť je nízkorozpočtový film komorně pojatý (jak také jinak, když hlavní hrdina je většinu času sám v zeleném pekle), nabízí poměrně realistické vyobrazení kluka z města, který uvízne v hraniční situaci a podmínkách. Radcliffe i ostatní herci jsou ve svých rolích uvěřitelní, ačkoliv mají jasné hranice a je vidět, že s podobným typem rolí nemají přílišné zkušenosti. Pro ty, kdo milují dobrodružství a skutečné příběhy, je však tento 115 minut dlouhý film jasným příspěvkem do sbírky. Svou chvíli si mohou užít jako povánoční dárek už 28. prosince.

Hodnocení: 70 %

Ztracen v džungli

Akční / Dobrodružný / Drama / Thriller, Austrálie / Kolumbie, 2017, 115 min

Česká premiéra: 28. 12. 2017, Bontonfilm

Režie: Greg McLean

Scénář: Justin Monjo

Kamera: Stefan Duscio

Hudba: Johnny Klimek

Hrají: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell, Lily Sullivan, Jacek Koman, Joel Jackson, Angie Milliken a další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi