Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Mozkový nádor udělá z milionáře samaritána

Recenze: Mozkový nádor udělá z milionáře samaritána.
Recenze: Mozkový nádor udělá z milionáře samaritána.  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
7. prosince 2017
09:14

Gavin Extence není na českém knižním trhu příliš známý. Svou prvotinou Vesmír versus Alex Wood ovšem dokázal, že patří ke skutečně skvělým spisovatelům. To potvrzuje i jeho nová kniha s titulem Problémy s empatií. 

Manažer hedgeového fondu Gabriel Vaughn je nelítostný a lhostejný vůči lidskému utrpení, ale i vůči běžným radostem života. Až neléčitelný nádor na mozku ho donutí přehodnotit jeho životní stanoviska. Dvaatřicetiletý milionář se během několika měsíců změní v naprosto jiného člověka. To vše na pozadí reálných událostí kolem Hnutí odporu, které na přelomu roku 2011 a 2012 obsadilo náměstí před katedrálou Svatého Pavla v Londýně.

Ačkoliv takto zní příběh ne zrovna nápaditě, jde vážně o jedinečný pohled do dvou světů, které by od sebe nemohly být odlišnější. Svět finančnictví je plný burzovních spekulací, chladných rozhodnutí a absolutně nulového slitování. Demonstranti oproti tomu ukazují skutečnou demokracii, kde společnost netrpí za chyby lidí na vyšších pozicích.

Nečekejte ovšem lítostivý příběh plný naděje a lásky. Extence je ke svým postavám tvrdý, ale spravedlivý. Šťastný konec se nekoná, epická romance na pozadí utrpení rovněž ne. Podobně jako ve své první knize, i zde autor popisuje běžný každodenní život člověka, který z řady vybočuje jen nepatrně.

Dokazuje ale, že Vesmír versus Alex Wood nebyl jediným záchvěvem v nadějné kariéře. Citlivým způsobem dokáže vylíčit absurdní situace, jeho postavy působí realisticky a jejich dialogy nejsou přehnané.

Ve čtenáři tato kniha nezanechá radost či chladnou prázdnotu, ale podivný pocit zadostiučinění. Příjemný příběh o padouchovi, ze kterého se stal samaritán, ovšem působí trošku povrchně.


Gavin Extence

Problémy s empatií

nakladatelství Argo, 2017

380 stran

Hodnocení: 75 %

Vánoční pohádky Vánoční pohádky | Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi