Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Opěvovaný horor Trhlina bohužel díru do světa neudělá

Recenze: Opěvovaný horor Trhlina bohužel díru do světa neudělá.
Recenze: Opěvovaný horor Trhlina bohužel díru do světa neudělá.  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
14. listopadu 2017
16:55

Slovenský spisovatel Jozef Karika je v Česku znám díky hororu Strach. Na jeho úspěch má navazovat stejně děsivý román Trhlina. Literární mystifikace, kterou Karika čerpá z pověstí o pohoří Tríbeč, ovšem nedosahuje až takových kvalit.

Podle autora knihy je Trhlina lehce beletrizovaným přepisem záznamu z vyprávění. Karikovi se po vydání knihy Strach měl ozvat mladý muž jménem Igor, který mu popsal svůj děsivý zážitek z pohoří Tríbeč. Zde podle několika historických záznamů a novinových výstřižků mají záhadně mizet lidé. Igor se s partou dalších zájemců do hor vydá a sám se přesvědčí, jaká je pravda.

Zda se Igor Karikovi skutečně ozval, či si autor celé vyprávění vymyslel, se nedozvíme. Spisovatel zarputile tvrdí, že jde o skutečnou osobu a její – údajně skutečné – zážitky. Navíc se román námětem až podezřele podobá knize Strach, nedá se tedy předpokládat, že by Karika těžil z tak podobného tématu jen tak.

Pravdou ovšem je, že Trhlina do světa díru neudělá – příběh má extrémně dlouhou expozici, kdy čtenář neustále očekává tu bombu, to velké WOW. Hodně malého wow se dočkáme zhruba v polovině knihy, kdy se odhalí zápletka, jenže neustálým natahováním je to podstatné a zajímavé rozmělněno do ztracena.

Karika zvoleným způsobem formátu (přepis monologu) doslova zabil potenciál příběhu. „Hospodské“ žvanění Igora, který se nedokáže vymáčknout dostatečné rychle, ničí dojem hororu. Ten se dostavuje na posledních zhruba 50 stránkách...

Velkým pozitivem je na druhou stranu přesvědčivost a uvěřitelnost celého díla, které často doplňují odkazy na vnější zdroje (noviny, weby, videa). Bohužel už chybí důkazy o existenci Igora i celé jeho výpravy...


Jozef Karika

Trhlina

nakladatelství Argo, 2017

336 stran

Hodnocení: 60 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi