Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Mučení jako za totality. Vidořád skomírá v nástrahách futuristické Evropy

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. listopadu 2017
16:07

Třetí díl z plánované heptalogie mladé britské autorky Samanthy Shannon je na českých knižních pultech. A neztratil nic z poutavého vyprávění ani překvapivých zápletek. Hlavní hrdinka Paige Mahoney se stala Kmotryní londýnského podsvětí v pouhých 19 letech. Jak ustojí úkol, který si sama vybojovala na konci druhého dílu vydaném pod názvem Vidořád?

Hrdinové moderní doby. Mezi ně by se dala určitě zařadit tvrdohlavá, nesmlouvavá, ale také idealisticky odvážná Paige, která i přes definitivní odloučení od své jediné rodiny (otce) vede londýnské podvětí v boji proti zlořádu, jenž nastolila část Refájců - Sargasové.

Po boku Strážce a Ranthenů, jiného rodu Refájců, je zásadním úkolem celého třetího dílu plánované série zničit zdroj pohánějící detektory Senshield. Co to ale je, nikdo přesně neví. Detektory i díky Paigině chybě dokázal Scion upgradovat a vidoucí se tak musí ukrývat v podzemí.

Paige ale za svou naivitu dobrovolně a draze zaplatí, a to mučením, které se v civilizovaném světě naposledy odehrávalo za komunistů, před nimi zřejmě za nacistů. Tu a tam jsou z něj obviněni Američané. Poměrně barvitě je například vylíčen waterboarding, tedy technika navozující pocit, že se člověk topí. Hlavní hrdinka se tak ocitne na pokraji sil.

Video  Mladá autorka fantasy Samantha Shannon by ráda, aby jednu z mužských rolí ve filmu ztvárnil Benedict Cumberbatch, seriálový Sherlock Holmes.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Kniha opouští známé prostředí citadely Londýn a zavede hrdiny společně se čtenáři do Manchesteru nebo Edinburghu. I tamní prostředí je výjimečně dobře vykresleno a popsáno, včetně jiných zákonitostí fungování, bohužel v kontextu délky této knihy se v nich děj zdrží jen na krátkou dobu. Třeba se ve čtyřce dočkáme delšího pobytu mimo Londýn, ale spoilery vynechám.

Upozaděno je výrazně nebezpečí Emejců. V podstatě jen jednou se Paige dostane do jejich blízkosti, neurčitě o boji s nimi několikrát v knize mluví Strážce. Jejich krvelačnost a složitá obrana proti nim by přitom měla zaměstnávat postavy minimálně stejně jako Scion.

To je ale v podstatě jediný nedostatek, který jsem na knize našla. Poměrně zajímavě se vyvíjí vztah Strážce a Paige. Z podstaty děje je výrazně menší prostor věnován Jacksonovi. Nicméně pozor na nadměrná očekávání. Série se zkrátka řítí svým stabilním nezadržitelným tempem, ze kterého „trojka“ nijak nevyčnívá.


Samantha Shannon

A zrodí se píseň

nakladatelství Host, 2017

423 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi