Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výjimečný film s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě

Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě.
Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě.  (Autor: Česká televize)
Autor: red - 
31. října 2017
18:19

Romantická pohádka o Radúzovi a Mahuleně ožila na plátně roku 1970 v dramatickém zpracování Julia Zeyera a hudbě Josefa Suka. Režíroval ji Petr Weigl, který pro film zpracoval také Rusalku či Romea a Julii. Mytický příběh dvou milenců se nyní vrací v restaurované verzi.

Na počátku Zeyerovy hry o Radúzovi a Mahuleně stojí dvojí inspirace, prvním pramenem je okouzlení nespoutanou slovenskou přírodou s jejími dramatickými bájemi, druhou inspirací pak byla jeho dramatická ctižádost. Toužil vytvořit v české řeči takové dílo, které by získalo světový ohlas. Filmové pojetí režiséra a scenáristy Petra Weigla pak dotvořilo Radúze a Mahulenu v ojediněle působící celek. Diváci Československé televize jej poprvé viděli v premiéře 1. ledna 1971. Snímek v hlavní roli s Janem Třískou a Magdou Vášáryovou je dalším, který se po Kamenném mostu Tomáše Vorla a unikátním snímku Place de la Concorde podařilo zrestaurovat do rozlišení 4k.

Podívejte se na ukázku restaurované verze:

Video  Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě.  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Snímek Radúz a Mahulena je již třetím filmem, který byl digitálně restaurován metodikou DRA. Technologie nám umožnily restaurovat filmové dílo tak, aby se vzhled obrazu i zvuková složka co nejvíce přiblížily snímku v době jeho vzniku před šestačtyřiceti lety,“ popisuje digitální restaurátor z Akademie múzických umění Marek Jícha. Pohádku restaurovala Akademie múzických umění v Praze v rámci výzkumného programu NAKI (Národní kulturní identity) společně s Českou televizí.

Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě. Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě. | Česká televize

„Ta mimo jiné zapůjčila AMU filmové negativy a provedla více než sto padesát hodin trvající barevné korekce. Zhruba čtyři sta hodin nám pak zabralo elektronické čištění naskenovaného materiálu,“ vysvětluje vedoucí obrazové a zvukové techniky České televize Jaroslav Sládek. Mimo jiné bude digitálně restaurovaný příběh Radúz a Mahulena uveden v Hradci Králové v kině Bio Central v úterý 13. listopadu od 17:30.

dandova ( 1. listopadu 2017 08:25 )

Fantastický film.

al.bunda ( 1. listopadu 2017 05:07 )

Se na to nedá dívat ale páč v tom hrají dva havloidi tak je to prý "výjimečný" film

dietr ( 31. října 2017 18:48 )

Na tuhle hrůzu jsem se tehdy koukal, asi nebylo v telce nic jiného, nebo jsem čekal, až skončí ten truchlivý děj a začne něco veselého. Ale to jsem se tenkrát strašně přepočítal. Brrrrrrrrr!

zada ( 31. října 2017 18:48 )

Kdyby se pan Tříska po 89r. vrátil a žil a pracoval tady pro kulturu, tak ho ocením, ale kamarád Havla, který skoro celý život trávil v u amíků, a drápal se do Holyw., mě fakt nic neříká.Takových jako on odešlo z republiky víc. Naše země a naši lidi mu nestáli za to, aby se vrátil, myslel jen na sebe. A jsou krásnější filmy a Tříska v nich nehraje .

Zobrazit celou diskusi