Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alibi na klíč: Když nestačí »zatloukat, zatloukat, zatloukat!« Po francouzsku i po česku

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. listopadu 2017
16:11

Chcete si o víkendu vyhodit z kopýtka tak, aby rodina nic netušila nebo mít prostě na chvíli ode všech pokoj? I tenhle problém řeší Alibi na klíč. Ve francouzské komedii i české firmě. Podívejte se na exkluzivní ukázky.

Přiznejte se, kdy jste naposledy měli chuť nebo možnost partnerovi zahnout? Podle průzkumů nevěru přiznává nejméně 37 % zadaných Čechů, skutečná čísla jsou prý ale až dvojnásobná. Dlouhodobý milenecký vztah pak komplikuje život až 30 % obyvatel. Ať už jde o muže či ženy, nevěrníci často řeší otázku: jak podvádět, aby se na to nepřišlo? Jako možná inspirace je tu francouzská komedie Alibi na klíč, která měla v českých kinech premiéru 12. října. Její slogan zní: užívejte si, my to ututláme.

To jsou oni – tým snů vedený Gregem (Philippe Lacheau) ututlá každou vaši lež. To jsou oni – tým snů vedený Gregem (Philippe Lacheau) ututlá každou vaši lež. | Tonda Tran, Bontonfilm

Snímek Alibi na klíč je filmem na jeden večer. Tvůrcům nejspíš ani nešlo o víc než jednohubku, která diváky potěší tradičním francouzským humorem. Tahle komedie je koktejlem nečekaných propletenců i situačních gagů, okořeněným honičkou v autech a zápletkou, která se vlastně může stát komukoliv. A jednou zebrou. Scénář napsal, film režíroval a hlavní role se zhostil Philippe Lacheau (37). Coby zatvrzelý vlk samotář Grégory Van Huffel provozuje kancelář na výrobu alibi na zakázku. Stálý vztah nemá, ani nehledá. Stačí mu kamarád a spolupracovník Augustin (Julien Arruti, 38). Spolu řeší komplikované situace svých klientů, kteří… prostě potřebují alibi. Aby zakryli aférku, ulili se ze školy či práce, prostě na cokoli.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Francouzská komedie Alibi na klíč diváky pobaví a naučí nelhat.  - Tonda Tran, Bontonfilm
Video se připravuje ...

Jak už to bývá, Greg se nečekaně zamiluje. Potká totiž sympatickou a přitažlivou Flo (Élodie Fontan, 30). Je dokonalá, ale – naprosto nesnáší lži. Zatímco společně budují svůj vztah, za Gregem přichází nový klient. Baží po víkendu s milenkou namísto oslavy manželského výročí. Pro Grega žádný problém. Dokud nezjistí, že klientem je otec jeho přítelkyně. Jak vše dopadne, můžete zjistit už v říjnu sami. Nutno dodat, slovy tvůrců, že Alibi na klíč je komedie, která vás naučí říkat pravdu.

Klientovu zakázku může zkomplikovat třeba narkolepsie (chorobná spavost) kolegy Mehdiho (Tarek Boudali). Klientovu zakázku může zkomplikovat třeba narkolepsie (chorobná spavost) kolegy Mehdiho (Tarek Boudali). | Tonda Tran, Bontonfilm

V našich končinách kryje záda nejen nevěrníkům společnost Alibi na míru, již od roku 2012. Na příliv klientů si nemůže stěžovat, ačkoliv veřejnost rozdělila na dva tábory. Jedna strana je přesvědčená, že nabídka jejich služeb je nemorální a vlastně by ani neměli existovat. Druhá tvrdí, že to je jako nařknout z podpory nevěr třeba výrobce kondomů – nabídka je jasná, jak s ní naloží klienti, je na nich. Firmu založil a vede Petr Macháček. „Tyhle služby fungují všude po světě. Mě vždycky mezilidské vztahy i psychologie zajímaly a tady nic podobného nebylo, tak jsem si řekl ‚proč ne?‘,“ řekl Macháček Blesku.

Podívejte se na exkluzivní ukázky z filmu:

Video  Francouzská komedie Alibi na klíč diváky pobaví a naučí nelhat.  - Tonda Tran, Bontonfilm
Video se připravuje ...

I on při své práci zažívá občas překvapivé situace, je prý na ně ale už zvyklý. „Když se touhle prací zabýváte tolik let osm hodin denně, jen tak něco vás nepřekvapí. To, co zpočátku může vypadat vesele, je ve skutečnosti leckdy smutné. Už jsme ale třeba hráli i svobodné zednáře a cestovali po Evropě…“ prozradil. Jeho zaměstnanci, takzvaní aktéři, plní různá přání zákazníků. „Takový člověk vystupuje jako obchodní partner, kamarád, fiktivní partner, zkrátka zahraje jakoukoli roli… Nedávno si ho objednala jedna klientka na rodinnou oslavu. Je trvale bez partnera a potřebuje někoho, kdo odpovídá zadání a může ho před rodinou představit jako přítele, aby měla pokoj od všetečných otázek rodičů. Nebo kolegové jednoho ne právě sebevědomého muže u nás najali ženu, která ho ‚náhodně‘ potkala a správně volenými slovy mu dodala sebedůvěru,“ uvádí Macháček.

Šéfa české společnosti Alibi na míru Petra Macháčka baví vztahy a motorky. Šéfa české společnosti Alibi na míru Petra Macháčka baví vztahy a motorky. | Tonda Tran

Všechny scénáře probíhají ve spolupráci s psycholožkou a pod přísným etickým kodexem. Ani v Alibi na míru totiž nevezmou všechno! „Klienta odmítáme rozhodně ve chvíli, kdy jeho případ zavání jakoukoli trestnou činností. Třeba u služby Rozvraceč vztahů pak také po zjištění, že jde klientovi jen o mstu. Naším cílem není jen vybrat peníze. Pokud předem víme, že nejsme schopni splnit klientovo přání, také ho odmítáme. U některých případů je totiž jasné, že třeba partner odešel trvale, je spokojený, nic měnit nechce a opuštěný klient nemá sebemenší šanci takové rozhodnutí změnit,“ dodává Macháček. Jak se s podobnými úkoly popasovali francouzští filmaři, můžete zjistit na vlastní oči v kinech.

Hodnocení filmu: 75 %

Alibi na klíč

Komedie, Francie, 2017, 90 min

Režie: Philippe Lacheau

Scénář: Julien Arruti, Philippe Lacheau, Pierre Dudan

Kamera: Dominique Colin

Hudba: Maxime Desprez, Michael Tordjman

Hrají: Philippe Lacheau, Elodie Fontan, Julien Arruti, Tarek Boudali…

Česká premiéra: 12. 10. 2017, Bontonfilm

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi