Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Kaziměsti – více než slibný debut aneb když se urban fantasy povede

Recenze: Kaziměsti – více než slibný debut aneb když se urban fantasy povede
Recenze: Kaziměsti – více než slibný debut aneb když se urban fantasy povede  (Autor: nakladatelství Fragment)
Autor: Dagmar Čechová - 
20. října 2017
08:45

Martin Bečan je mladý český autor, jehož románový debut se právě dostal na pulty knihkupectví. Kaziměsti zaujmou už neuvěřitelně barevnou obálkou, čtenáře o nápaditosti knihy pak přesvědčí i anotace. Jedinečný příběh ve stylu Michala Ajvaze nadchne každého milovníka fantasy.

Když před Lazarem, Cesmínem, Parmicí a Zimou projede tramvaj s číslem nula a zajede do úzké uličky, o které by čtveřice kamarádů přísahala, že tam nikdy nebyla, ještě netuší, jaké dobrodružství je čeká. Objevili totiž Součtvrtí – městskou čtvrť, kterou vidí jen vyvolení šťastlivci. Zde brzy pochopí, že divné a nezvyklé jsou dva přívlastky, které se tu dají aplikovat snad na všechno.

Okouzlení studenti se nastěhují na Podivnou ulici a brzy zapadnou mezi ostatní obyvatele. Jenže ať už tu je život jakkoliv fantaskní, ve městě se začíná dít něco zvláštního. Brzo čtyři kamarádi zjišťují, že město umírá a podivnou nemoc, která ho napadla, je potřeba zničit.

Martin Bečan se ve svém debutu rozhodně nedržel zkrátka. Jeho popisy Součtvrtí a podivností v něm jsou tak neuvěřitelné, až člověka začne mrzet, jak je náš svět šedivý. Představivost se autorovi rozhodně nedá upřít.

Jedinou vadou na kráse celé knihy je tak trošku jednoduchý příběh, což by ovšem nebyl až takový problém – ve spojení s rozsáhlým popisem jednotlivých zvláštností v Součtvrtí by epický děj mohl kazit dojem z knihy jako takové. Trošku víc to skřípe s postavami, které jsou mírně řečeno až příliš naivní a předvídatelné. Do děje to ovšem skvěle zapadá.

Kaziměsti připomínají skvělé dílo Michala Ajvaze Druhé město – i zde ústřední postava objevuje tajuplnou část Prahy, kde se dějí podivné věci. Bečan ale nápad pojal v jiném duchu a svou vizi dotáhl k větší šílenosti, ovšem bez ztráty smyslu.

Ačkoliv se v knize objevují věci, které se autorovi dají vytknout a rozhodně nepůjde o knihu, která sedne každému, Bečanovi se jeho románovým debutem povedla patrně nejlepší domácí fantasy za poslední dobu.


Kaziměsti

Martin Bečan

nakladatelství Fragment, 2017

256 stran

Hodnocení: 100 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi