Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Voyeur 30 let sledoval zákazníky ve svém motelu, jeho paměti vycházejí knižně

Recenze: Voyeur 30 let sledoval zákazníky ve svém motelu, jeho paměti vycházejí knižně.
 (Autor: nakladatelství XYZ)
Autor: Dagmar Čechová - 
24. října 2017
12:06

Gay Talese patří jako spisovatel k ikonám tzv. literárního žurnalismu – žánru, který beletristickým stylem popisuje skutečné události. Právě proto možná mnohým čtenářům jeho nejnovější kniha Voyeurův motel bude připadat jako dílo fikce. Opak je ale pravdou – Talese popisuje skutečného voyeura, který desítky let sledoval své zákazníky.

Gerald Foos si koncem 60. let pořídil v Coloradu motel. Několik pokojů speciálně upravil tak, aby vyhovovaly jeho „potřebám“. Byl totiž voyeur – do stropů pokojů vyřízl otvor, do kterého vložil „větrací“ mřížku. S její pomocí sledoval z pohodlí podkroví své zákazníky – ať už se jen dívali na televizi, či se oddávali sexu.

Foos po letech svého výzkumu – jak sledování lidí nazýval – kontaktoval známého novináře, kterému nabídl své poznámky. Doufal, že je využije například v nějaké studii o sociálních proměnách mezi 70. a 80. lety. Talese ovšem odmítl knihu vydat, pokud bude Foos chtít zůstat v anonymitě. Trvalo dalších 30 let, než se tak stalo.

Talese skutečně mistrně ovládá umění fabulace, právě to z knihy činí čtivý materiál, který ovšem zprvu působí jako fikce. Samotné téma je navíc natolik neuvěřitelné, že jen málokoho napadne, že Gerald Foos a jeho Manor House Motel jsou skutečné.

Materiál, který Foos ovšem posbíral, není až tak šokující. V několika příspěvcích detailně popisuje sexuální akty, často kritizuje vztahy mezi lidmi, jednou se dokonce stává i svědkem vraždy. Moderního čtenáře ovšem ohromí už jen máloco. Foos, jak sám Talese zmiňuje, není zcela důvěryhodný vypravěč a v celém jeho „příběhu“ on sám našel několik nesrovnalostí.

Jako taková je ovšem kniha skutečně zajímavým náhledem do světa druhé poloviny minulého století a zejména o pohled voyeura, který své choutky ukájí skutečně jedinečným způsobem.


Gay Talese

Voyeurův motel

nakladatelství XYZ, 2017

224 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi