Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Když psychiatr z 19. století vyšetřuje brutální vraždy mladých prostitutů

Recenze: Když psychiatr z 19. století vyšetřuje brutální vraždy mladých prostitutů
Recenze: Když psychiatr z 19. století vyšetřuje brutální vraždy mladých prostitutů  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Dagmar Čechová - 
10. října 2017
15:27

Psychiatr Caleba Carra vyšel již před třiadvaceti. Dodnes ale nachází nové fanoušky a dokáže šokovat i ty čtenáře, které jen tak něco neznechutí. Milovníci historických detektivek si zde přijdou na své - odporného vraha bude totiž psychiatr a jeho tým "detektivů" hledat ve špinavém New Yorku konce 19. století.

Píše se rok 1869 a v ulicích New Yorku řádí vrah, nad kterým policejní sbor jen mávne rukou. Obětmi mu totiž jsou mladí prostituti, kteří se za klienty vydávají v ženských šatech. Jejich vraždy jsou ale tak neuvěřitelně brutální, že se najdou lidé, kteří to nedokážou přehlížet.

Psychiatr Laszlo Kreizler a novinář John Moore se rychle dostávají do víru neuvěřitelného případu, jaký do té doby svět nezažil. Vraždy mladých prostitutů skupiny vyšetřovatelů honí nejen po New Yorku ale i za hranice státu v zoufalé touze najít vraha a pochopit jeho pohnutky.

Na první pohled masivní kniha hned na první pohled dokazuje, že se Carr s příběhem prakticky mazlí. V tomto ohledu se na jeho hlavu snesla velká kritika - příběh je zbytečně dlouhý a vyprávění natahuje. Pokud milujete krátké příběhy s rychlým rozuzlením vyberte si skutečně jiného autora. U Carra ovšem délka rozhodně není na škodu - jeho popisy a dialogy nejsou rozvleklé a nebrzdí vývoj příběhu. Naopak - poskytují nutné detaily, dokreslují atmosféru a přidává na působivosti.

Carr jako historik skutečně boduje s historickou stránkou celé knihy. Přesto se mu dá vytknout určitá pohádková naivita vyšetřování brutálního případu s neuvěřitelnou lehkostí a jednoduchostí.

Psycholog Caleba Carra vyniká pomalou gradací příběhu, mistrnými popisy a absolutně bezvadnou znalostí dobových poměrů. To vše se spojuje v kvalitní historické detektivce, které nechybí ani spousta krve ani chladné popisy z úst patologů. Realistické dialogy, uvěřitelný příběh a přirozené plynutí děje dělají z Psychiatra dílo, které rozhodně nezapomenete.


Caleb Carr

Psychiatr

nakladatelství Knižní Klub, 2017

512 stran

Hodnocení: 90 %

Zobrazit celou diskusi