Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Přichází hororový příběh od autorky Zmizelé. Co skrývá krvavá skvrna na zdi?

Skvrna
Skvrna  (Autor: Knižní klub)
Autor: všm - 
5. prosince 2017
15:29

Rozlehlý viktoriánský dům, krvavá skvrna na zdi a tíživý pocit nebezpečí… To je mrazivá směs, ze které se spisovatelka Gillian Flynnová rozhodla sestavit hororovou povídku, jíž skládá hold gotickým tvůrcům. Dokáže v ní vygradovat napětí stejně jako ve své nejslavnější knize „Zmizelá“?

Povídka „Skvrna“ měla být poctou klasickým duchařským příběhům. A na první pohled naplňuje předsevzetí bezezbytku. Máme tu ženskou hrdinku – vědmu –, ke které jednoho dne přijde pro radu nešťastná dáma Susan. Ta tvrdí, že ve viktoriánském sídle, kam se nedávno nastěhovala s rodinou, straší. A že má obavy o život svůj i svého manžela a dítěte. Žádá tak věštkyni o pomoc v naději, že ji pomocí zaříkávání a rituálů dokáže zlověstné hrozby zbavit.

Na ponurou atmosféru čtenáře naladí i nádherné grafické zpracování obálky a celé knihy. Černorudá stylizace ladí s příběhem o krvi a temnotě, každá stránka je navíc umělecky potřísněna červenou barvou, tedy onou „skvrnou“.

Nebyla by to ale Flynnová, kdyby příběh postupoval podle zaběhnutého rámce a očekávatelných schémat. Což je jak kladem, tak i hlavní slabinou celého díla. 

Rukopis autorky „Zmizelé“ je znatelný v celé řadě aspektů. Najdeme zde nesentimentální popis života žen z nejslabších sociálních vrstev, jejichž jedinou devízu ve světě ovládaném muži představuje jejich přirození (nebo v případě hlavní hrdinky ruka). Objevuje se tu suchý až lehce ironický humor. Čtenář se dočká i náhlých zvratů a překvapivého konce, přesně tak, jak se od Flynnové sluší a patří.

Bohužel, co fungovalo u Zmizelé, už tak dobře nefunguje na 70 stránkách tady. Nejde o to, že by snad povídka neodsýpala, nebyla dostatečně čtivá či nedokázala vzbudit zvědavost. Nedrží se ale předepsaného žánru, který si navíc autorka sama zadala. Čtenář, který očekává mrazení v týle, tak bude zklamán. Další Gaskellová, Le Fanu, Dickens či Riddellová se nekoná.

Flynnová, která za dílko získala i ocenění Edgar Award, původně povídku sepsala pro soubor Rogues (Darebáci), který sestavoval autor Hry o trůny George R. R. Martin. Tento formát příběhu zajisté vyhovoval lépe než samostatné vydání.


Gillian Flynnová

Skvrna

nakladatelství Knižní klub, 2017

72 stran

Hodnocení 60 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi