Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Inspirativní a srdečný.“ Šabachova studentka vzpomíná i na besídky v hospůdce

Autor: ula, ČTK - 
17. září 2017
14:40

V 66 letech zemřel známý český spisovatel Petr Šabach. Svoje zkušenosti předával svým studentům během hodin tvůrčího psaní na bývalé Literární akademii Josefa Škvoreckého. Jako na otevřeného a srdečného kantora na něj vzpomíná jedna z jeho bývalých studentek Andrea, nynější redaktorka Blesk.cz.

Petr Šabach spolupracoval se soukromou vysokou školou od roku 2001. Vyučoval zde tvůrčí psaní, jeden z hlavních oborů budoucích absolventů. Andrea přešla k němu na seminář  po roce studia.

„Někteří profesoři, významní spisovatelé, neměli příliš pochopení pro moje mystery a sci-fi povídky. Měla jsem strach, že Šabach moje pokusy také nijak neocení,“ vzpomíná bývalá studentka Literární akademie, která u Šabacha zůstala až do státní zkoušky, kde byl vedoucím její umělecké práce. 

„Moje obavy byly zbytečné, byl otevřený všem žánrům. Bylo mu jedno, jestli jeho studenti psali básničky nebo příběhy ze života, vycházel vstříc, každému byl ochotný poradit se vším,“ řekla Andrea, která Šabacha popsala jako srdečného a inspirativního člověka, co uměl úžasně mluvit o literatuře a skvěle vyprávět různé historky. 

„Na konci roku nám vždy uspořádal „vánoční besídku“ v útulné hospůdce, jednou nám každému dal přání na jedlém papíře a pozval svého kamaráda, který nám zpíval a hrál na harmoniku,“ popsala Andrea, aby dodala: „Česká literatura přišla o jednoho z nejlepších autorů.“

To nejlepší z filmu Pelíšky na motivy povídkové sbírky Petra Šabacha:

Video  To nejlepší s Pelíšků  - youtube
Video se připravuje ...

„Rád chodím na pivo a v hospodě vyslechnete spoustu historek. Hodně těch věcí je odposlouchaných. Vždyť já nejsem nic jiného než zloděj nejrůznějších příhod, které se snažím domýšlet,“ popsal před lety svou práci ČTK sám Šabach.

Šabach je autorem mnoha humoristických románů a povídek, kde většinou s nadsázkou vzpomínal na léta totality.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině