Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dunkerk: Zrodil se nejlepší válečný film všech dob

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík, Boris Pršo - 
21. července 2017
09:26

Do dějin se příběh evakuace spojeneckých vojáků z Dunkerku ve Francii zapsal jako „zázrak“. Nyní ho na plátno přivedl Christopher Nolan (46). Za 150 milionů dolarů natočil zatím svůj nejlepší film!

Evakuace tisíců vojáků v roce 1940 nebyla jen tak nějakou událostí. Ačkoliv se odehrála na samém začátku druhé světové války, měla zásadní dopad na její výsledek. Winston Churchill ji označil slovy „kolosální katastrofa“ a záchranu vojáků pak jako „zázrak vysvobození“. Režisér známý u nás například trojicí Batmanů (2005 až 2012) nebo titulem Interstellar (2014) ji vypravuje ve svém novému filmu. „Je to jeden z největších příběhů v historii lidstva, závod s časem o život,“ řekl Nolan. V českých kinech ho můžeme prožít od včerejška. Jaký je? Nikdo neváhá s označením „nejlepší film roku“, dokonce i „nejlepší válečný film všech dob“. Jeho atmosféra, podpořená hudbou Hanse Zimmera (59), zavalí diváka téměř hmatatelnou hrůzou a strachem. 

Podívejte se na upoutávku filmu Dunkerk:

Video  Film Christophera Nolana ‚Dunkerk‘ měl českou premiéru 20. července 2017 • Trailer  - Vertical Entertainment
Video se připravuje ...

Režisér se snažil vytvořit film bez hlavního hrdiny, tvrdí se však, že se jím stala Zimmerova hudba. „Dunkerk je moje životní dílo,“ řekl Zimmer exkluzivně Blesku. „Při skládání jsem využil postupy jako nikdy předtím.“ V podkresu hudby například neustále zní tikot hodin. Říká se, že Zimmer vyzkoušel řadu typů, nakonec si nahrál Nolanovy hodinky a ty použil.

I v monstrózních scénách Nolan místo digitálních efektů využil raději tisícovku komparzistů. I v monstrózních scénách Nolan místo digitálních efektů využil raději tisícovku komparzistů. | Vertical Entertainment

Nolan je jedním z mála režisérů, kteří natáčejí své filmy na 70mm film. Díky tomu dosahuje obřího rozlišení. Tentokrát používal spolu s hlavním kameramanem Hoytem Van Hoytemou téměř 25kilové IMAX kamery tak, jak ještě nebyly použity. „Hoyte natočil 70 mm IMAX kamerou z ruky několik velmi efektních scén ve filmu Interstellar a na základě toho jsem se rozhodl, že v tomto filmu to tak budeme dělat ve velkém!“ prozradil Nolan. 

Události se do Dunkerku na pláž vrátily díky filmařům po 77 letech. Vznikl tam film, který se okamžitě po uvedení stal hitem. Události se do Dunkerku na pláž vrátily díky filmařům po 77 letech. Vznikl tam film, který se okamžitě po uvedení stal hitem. | Vertical Entertainment

„Velkoformátové kamery, jejichž cena se pohybuje okolo 1 milionu dolarů, nám umožnily sledovat herce, kamkoliv se hnuli – ať už to byl nováček Fionn Whitehead vlekoucí po pláži na nosítkách raněného kamaráda, nebo Tom Hardy v kokpitu skutečné stíhačky Spitfire. Tento způsob natáčení nám umožnil zprostředkovat jistou intimitu, která se s formátem IMAX obvykle nespojuje,“ dodal režisér. Kamery umístili třeba na kokpit a křídla Spitfire nebo pluly ve vodě společně s herci. Úchvatné záběry i formát obrazu můžete ohodnotit na vlastní oči. Odborníci i první diváci se shodují: „Na velkém plátně, jako má IMAX, máte pocit, jako byste na té pláži skutečně byli.“

Režisér a scenárista filmu Christopher Nolan (vlevo) s jedním z hvězdných herců snímku Kennethem Branaghem (56) Režisér a scenárista filmu Christopher Nolan (vlevo) s jedním z hvězdných herců snímku Kennethem Branaghem (56) | Vertical Entertainment

Zajímavosti o filmu

Atmosféra snímku je tak silná, že už při premiéře v Londýně se řada diváků občas odcházela mimo sál „nadechnout“.

Dunkerk je od debutu první Nolanův film s délkou pod 2 hodiny, režisér věřil, že tato délka stačí. Nolanův scenář o 76 stranách byl oproti jeho jiným také jen poloviční.

Režisér najal a postavil na skutečné dunkerské pláže tisíce komparzistů.

Tom Hardy reálně seděl v kokpitu skutečné stíhačky Spitfire.

Protože Američané příběh Dunkerku neznali, Nolan musel producenty k natočení filmu přemlouvat.

Princ Harry (32) na londýnské premiéře pozdravil nejen hvězdy filmu, ale také veterány z druhé světové války. Princ Harry (32) na londýnské premiéře pozdravil nejen hvězdy filmu, ale také veterány z druhé světové války. | Vertical Entertainment

Nolan místo digitálních efektů použil skutečné námořní torpédoborce, ale také z kartonu vyříznuté postavy vojáků a vojenských vozidel umístěných v dálce.

V jeden okamžik bylo na place 62 lodí, z nichž mnohé byly opravdu na stejném místě už v roce 1940. Z válečných lodí se ve filmu objevuje i britská MTB102, která v Dunkerku skutečně byla.

Aby zůstalo téma filmu maximálně utajené, natáčel se a byl rozesílán distributory pod názvem Bodega Bay.

Harry Styles si kvůli roli nechal ostříhat vlasy a daroval je britské organizaci Little Princess Trust, která z nich vyrábí paruky pro nemocné děti.

Události se do Dunkerku na pláž vrátily díky filmařům po 77 letech. Vznikl tam film, který se okamžitě po uvedení stal hitem. Události se do Dunkerku na pláž vrátily díky filmařům po 77 letech. Vznikl tam film, který se okamžitě po uvedení stal hitem. | Vertical Entertainment

Hodnocení: 100 %

Dunkerk

Česká premiéra: 20. 7. 2017, Vertical Ent.

Akční / Drama / Thriller / Historický / Válečný
USA / Velká Británie / Francie / Nizozemsko, 2017, 107 min

Režie a scénář: Christopher Nolan

Kamera: Hoyte Van Hoytema

Hudba: Hans Zimmer

Hrají: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, Aneurin Barnard, Jack Lowden, Fionn Whitehead, Will Attenborough a další.

Na top filmy o první světové válce se podívejte zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi