Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový pubertální Spider-Man Toma Hollanda baví, i když akce moc nepobral

Fotografie
Puberťák Peter Parker se pouští do souboje s dalším nepřítelem ve snímku Spider-Man: Homecoming, od 6. července i v českých kinech. • Trailer.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
30. června 2017
11:50

Už ho hrál leckdo – pavoučího teenagera, který má dost práce se školou a přitom pořád bojuje na straně dobra proti nepřátelům. S Tomem Hollandem (21) je však konečně hlavně vtipný a uvěřitelný. V novém filmu se střetává s neméně výborným Michaelem Keatonem (65) v roli Vultura. V českých kinech se objeví 6. července.

Když režisér Sam Raimi (57) uvedl roku 2002 prvního Spider-Mana, celosvětově utržil 821,71 milionu dolarů a nikdo si nedokázal představit, že by tu roli hrál i nadále někdo jiný než Tobey Maguire (42). Také se ještě objevil v následujících pokračováních Spider-Man 2 (2004) a Spider-Man 3 (2007). Pak přišel The Amazing Spider-Man (2012) a The Amazing Spider-Man 2 (2014), kde titulní roli dostal Andrew Garfield (33) a hle – ono to fungovalo i tak dobře. Stojí za připomenutí, že jeho spoluhráčem tam byl slibný Dane DeHaan (31). Teď ale do akce vstoupil mladíček Tom Holland, anglický herec a tanečník. A já si odvážím tvrdit, že Maguire je v této roli definitivně zapomenut. Holland totiž konečně odpovídá představě o středoškolském studentovi, který není až tak hrdinou, jako spíš normálním puberťákem s nevšedními schopnostmi.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Puberťák Peter Parker se pouští do souboje s dalším nepřítelem ve snímku Spider-Man: Homecoming, od 6. července i v českých kinech. • Trailer.  - Falcon, INT
Video se připravuje ...

Už jsme ho v té roli zahlédli loni, když proti sobě stály týmy Kapitána Ameriky a Ironmana ve filmu Captain America: Občanská válka. Letos se Holland stal znovu Peterem Parkerem, když se, nadšený ze svých zážitků s Avengers, vrací domů, kde žije se svou tetou May (Marisa Tomei, 52) pod bedlivým dohledem svého nového učitele Tonyho Starka (Robert Downey Jr., 52). Peter se snaží vrátit ke svému běžnému životu – což mu komplikuje touha dokázat, že by Spider-Man mohl konat mnohem větší skutky, než kterých se zatím odvážil – ale když se objevuje nový padouch Vulture (Michael Keaton), ocitá se v ohrožení vše, co je pro Petera skutečně důležité. Tváří v tvář této hrozbě tak přichází jeho chvíle, aby se stal hrdinou, kterým je mu souzeno být. Jak se mu to povedlo, se přesvědčíte na vlastní oči už 6. července v českých kinech.

3527774:full:true:true

Režijní sesli obsadil rodák z Colorada Jon Watts (36), který chtěl postavu Petera Parkera více zlidštit. „Velice dobře si vzpomínám, jaké to je být na střední škole, když ještě nemáte mozek dospělého člověka – vnímáte věci velice specificky zkresleným způsobem. To byla jedna z věcí, které jsem do příběhu a filmu chtěl dostat,“ řekl režisér. A skutečně se mu to povedlo. Spider-Man tak není zádumčivý skaut, ale normální kluk, se kterým se dá velmi snadno identifikovat, byť máte studentská léta dávno za sebou. Netrápí ho ani tak světový mír, jako spíš jak dostat krásnou spolužačku. A jak se prosadit v týmu Avengerů, kteří ho nejspíš zase tak vážně neberou.

3527780:full:true:true

Parkerovým velmi ledabylým (jak jinak) mentorem je Tony Stark / Ironman. Co si budeme vykládat, jakmile se Robert Downey Jr. na plátně objeví, strhává na sebe pozornost. Stark je tedy tím, kdo Petera jakž takž vede, ale hlavně hlídá, aby nespadl do průšvihu. Jenže jestli něco teenageři umějí, pak právě spadnout do něj za všech okolností. A navíc se Peterovi podaří své pavoučí alter ego provalit před kámošem Nedem (Jacob Batalon). Největší problém ale nastává, když se Peter snaží dokázat, že je opravdu platným Avengerem a na vlastní pěst se hodlá utkat s novým nepřítelem, chladným a vypočítavým Vulturem. „Když jsem se s ním setkal poprvé, natáčeli jsme tu nejnáročnější scénu z celého filmu. Bylo to velice děsivé a upřímně jsem ani nemusel moc hrát, protože on se té role ujal s takovou působivostí, že jsem z něj měl doopravdy strach,“ vzpomíná Holland.

3527771:full:true:true

Společně rozehráli souboj, v němž nakonec vítězí hlavně divák. Ačkoli akčních scén je ve filmu méně, než bychom si přáli, a nejsou tak propracované, snímek vše dorovnává humorem a nadsázkou. Autoři se nebáli ani znevážit Avengers. Třeba scéna, ve které otrávení studenti „za trest“ sledují školní motivační video s Kapitánem Amerikou, vám prostě vzbudí úsměv na tváři. Vždyť kolik takových videí, byť s jinými „hrdiny“, jsme sami museli vidět?! Na jedničku s hvězdičkou je i výkon Michaela Keatona, který si očividně roli užíval. Nikde nepřehrává, je správně temný a nebezpečný, aniž by rozléval litry krve. Spider-Man: Homecoming zkrátka v komiksových filmech patří k těm lepším a drobné nedostatky mu rádi promineme. A budeme doufat, že Tom Holland nebude tak rychle stárnout.

3527775:full:true:true

Kdo je Tom Holland

Jeden z nejzajímavějších a nejvšestrannějších mladých hollywoodských herců debutoval na filmových plátnech po boku Ewana McGregora (46) a Naomi Watts (48) v působivém filmu Juana Antonia Bayony Nic nás nerozdělí (2012). Za tuto roli získal nominaci na cenu Critics Choice v kategorii Nejlepší mladý herec či herečka. Mezi jeho další snímky patří například  drama společnosti Warner Bros z roku 2015 V srdci moře nebo aktuální Ztracené město Z s Charliem Hunnamem.


Spider-Man: Homecoming

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-fi

USA, 2017, 133 min

Režie: Jon Watts

Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein...

Kamera: Salvatore Totino

Hudba: Michael Giacchino

Hrají: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Zendaya, Tony Revolori, Chris Evans a další.

Česká premiéra: 6. 7. 2017, Falcon

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi