Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Transformers se vrací: Páté pokračování je ale spíš „bayovská“ verze Šifry mistra Leonarda

Autor: Ivan D. Hladík - 
22. června 2017
10:54

Cade Yeager (Mark Wahlberg, 46) je pořád na straně Transformerů a pořád s nimi dokáže rozjet pořádnou akci. V pátém příběhu s názvem Transformers: Poslední rytíř, který česká kina ovládne od 22. června, však robotí show dostává na frak hned z několika stran.

Automechanik Cade Yeager má s Transformery bohaté zkušenosti a válce navzdory se spojí s „nepřítelem“ Bumblebeem. Jejich společným cílem je nalezení důvodu, proč se Transformers po staletí vracejí na Zemi. Odpověď na tuhle otázku jim může dát významný historik a asi největší teoretický znalec Transformers Edmund Burton (Anthony Hopkins, 79), který věří, že právě v minulosti lze najít klíč k ukončení války a záchraně lidstva. Velmi nesourodou skupinku doplňují ještě krásná oxfordská profesorka (Laura Haddock, 31) a osiřelá puberťačka Izabella (Isabela Moner, 15), která toho na svůj věk zažila s Transformery až příliš... Transformers: Poslední rytíř začínají svou cestu za diváky 22. června.

VIDEO: Podívejte se na upoutávku filmu Transformers 5

Video  Transformers: Poslední rytíř • česká premiéra 22. června • trailer  - CinemArt, INT
Video se připravuje ...

Nebudeme si nic nalhávat – milovníci prvních dvou dílů Transformerů zapláčou. Ačkoliv jsme od režiséra Michaela Baye (52) čekali na rozloučenou velký nářez, který také sliboval, nakonec po zhlédnutí filmu nastává spíše rozpačitý pocit nevyužité šance. Mohl to být dobrý film, kdyby... a těch „kdyby“ je hned několik. Za prvé: sledujeme příběh posledního žijícího potomka bytosti známé z legend, ženy. Ta své síly spojí s mužem, který se trochu proti své vůli stává posledním rytířem na straně dobra. K ruce jim je stárnoucí historik a vědec... Nepřipomíná to až příliš Šifru mistra Leonarda (2006)? To víte, že ano. Akorát tady není oním spravedlivým bojovníkem Hanks, ale Wahlberg, historikem McKellen, ale Hopkins a kráskou s tajemnou minulostí (o které nemá potuchy a odhalí ji díky ukrytým hádankám – ach jo) není Tautou, ale Haddock.

Páté dobrodružství autobotů ve snímku Transformers: Poslední rytíř přichází do kin 22. června 2017. Páté dobrodružství autobotů ve snímku Transformers: Poslední rytíř přichází do kin 22. června 2017. | CinemArt

Za druhé délka filmu. Mohla být klidně o 40 minut kratší. Stačilo by vypustit scény, ve kterých Transformeři „významně zasahují“ do druhé světové války, když pomáhají zabít Hitlera trochu cholerickým živým budíkem nebo se účastní boje krále Artuše. Vážně – Transformeři už v 5. století v Anglii stáli na straně lidí, Artuše a Merlina. Posledně jmenovaný byl do jejich příchodu jen podloudný ožrala a holkař, žádný mág! Tady má navíc tvář Stanleyho Tucciho (56), který šel nejspíš náhodou okolo studia, a tak vyfasoval kostým a roli. A spolu s ním jsme se dostali ke třetímu „kdyby“.

Páté dobrodružství autobotů ve snímku Transformers: Poslední rytíř přichází do kin 22. června 2017. • Z natáčení Páté dobrodružství autobotů ve snímku Transformers: Poslední rytíř přichází do kin 22. června 2017. • Z natáčení | CinemArt

Film by byl lepší, kdyby v něm nebylo poměrně dost zbytečných postav. Merlin je jednou z nich. Divákovi by úplně stačilo jeho úlohu v autobotí historii sdělit z úst jiné postavy. Bohužel ne úplně nutnou postavou je i Edmund Burton (Hopkins) nebo „hlavní dětská hrdinka“ Izabella. Dalšími dvěma postavami navíc jsou William Lennox (Josh Duhamel, 44) a agent Simmons (John Turturro, 60), jejichž nejspíš jediný úkol je propojit všechny díly svou účastí. Kdyby tu ale nebyli, nikdo by po nich nevzdechl.

VIDEO: Podívejte se na film o filmu

Video  Transformers: Poslední rytíř • česká premiéra 22. června • film o filmu  - CinemArt, INT
Video se připravuje ...

Za čtvrté, film by byl lepší, kdyby tak nějak držel lépe pohromadě. Obsahuje totiž hned několik dějových linek, které se zvolna prolínají a zase míjejí, aby se vlastně nikde pořádně nesetkaly. Spousta otázek a významů zůstane bez odpovědi. Přestože snímku tato „kdyby“ dost zásadně ubírají na hodnocení, je i pár věcí, které stojí za to. Předně výborný obraz a výprava. 3D natočené rovnou na speciální kamery není rozmazané, což ocení milovníci soubojů, honiček a akčních scén vůbec. Ty jsou dalším plusem – je jich tak akorát a máme je rádi, i když skoky Wahlberga po letících dronech jsou přes čáru. A ještě jedno plus: roboti. Všemožných tvarů, velikostí a povah. Někteří víc cool než jiní, někteří více vtipní, jiní více trapní, ale je jich tu celá plejáda, vybírejte. A pro dámy: nebojte, Wahlberg ukáže břišní svalstvo přes celé plátno! Nejlepší na filmu je nakonec soundtrack Steva Jablonskyho (46). Hotovo, sečteno. Noví transformeři jsou tady a své diváky si jistě najdou. I další pokračování bude. Na tyhle ale, u Merlinových vousů, zapomenete asi tak hodinu po návštěvě kina. Bohužel. 

Hodnocení: 60 %

Transformers: Poslední rytíř

Česká premiéra: 22. 6. 2017, CinemArt

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller

USA, 2017, 151 min

Režie: Michael Bay

Scénář: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan

Kamera: Jonathan Sela

Hudba: Steve Jablonsky

Hrají: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Peter Cullen, Isabela Moner, Stanley Tucci, John Turturro, Josh Duhamel, Tyrese Gibson a další

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi