Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Festival Prague Proms nabídne Simpsonovi, Hollywood, klasiku i swing

Autor: Martin Valeš - 
21. června 2017
00:45

Český národní symfonický orchestr se chystá už na 13. ročník festivalu Prague Proms. Tradičně nabízí hudbu napříč žánry, letos má ovšem dost blízko k animovanému filmu. Mezi hlavní hvězdy patří Danny Elfman (Simpsonovi, Mrtvá nevěsta) a Gordon Goodwin (Úžasňákovi, Animáci).

Už ve středu festival zahájí právě Danny Elfman (64). Ten je českému publiku známý hlavně jako autor znělky k legendárnímu seriálu Simpsonovi, slavná je ale i jeho spolupráce s hororově-komediálním režisérem Timem Burtonem. Muzikou opatřil prakticky všechny jeho filmy, mj. Beetlejuice, Střihoruký Edward, Batman a Batman se vrací, Mars útočí!, Mrtvá nevěsta a Karlík a továrna na čokoládu...

Elfmanovy skladby znějí i v Mission: Impossible, sérii Muži v černém, několika Spider-manech a dalších komiksech. Ale i v docela jiných žánrech, třeba jako v dramatu Dobrý Will Hunting, muzikálu Chicago nebo Padesáti odstínech šedi.

Elfman s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) zahraje nejen filmovou hudbu, ale také ve světové premiéře Koncert pro housle a orchestr. „Koncert zkomponoval pro virtuosku Sandy Cameron, která se pražskému publiku představila už fenomenálním sólem ve Střihorukém Edwardovi na večeru hudby z filmů Tima Burtona,“ láká ředitel festivalu, trumpetista a šéf ČNSO Jan Hasenöhrl.

Tom, Jerry a jazzmani

Díky Hollywoodu se proslavil i jazzman Gordon Goodwin (62). Podílel se na novějších epizodách Toma a Jerryho, je podepsán pod znělkou ulítlých Animáků (kteří bydlí ve slavné vodárenské věži hollywoodského studia Warner Bros.), za hudbu k Úžasňákovým dostal roku 2005 cenu Grammy.

Spíš než filmu se ale věnuje jazzu a swingu. Ze samých vynikajících muzikantů postavil Big Phat Band, který ukazuje, že tři čtvrtě století stará muzika rozhodně není žádná vykopávka a že se s ní dá tak říkajíc pořádně kopnout do vrtule. Klasické žánry Goodwin obohacuje svou dechberoucí aranžérskou invencí, vlivy z modernější hudby, ale i muzikantským humorem. Předvede je ve středu 28. června.

Blbec k večeři a Velký blondýn

A do třetice film, tentokrát evropský. ČNSO bude 10. července dirigovat Vladimir Cosma (77); skladatel z Rumunska, ovšem slavný díky francouzským snímkům.

„Zahrajeme například hudbu z filmů Blbec k večeři, Dobrodružství rabína Jákoba a samozřejmě Velký blondýn s černou botou,“ dodává ředitel Hasenöhrl. České symfoniky doplní několik instrumentálních a vokálních hostů z Francie.

Dále v rámci Prague Proms vystoupí například zpěvačka Denise Donatelli, německo-americká umělkyně Ute Lemper, či český bluesman Michal Prokop. 19. července přehlídku uzavře tradičně koncert filmových melodií, tentokrát pod názvem Nejen Hollywoodská noc. Více na webu www.pragueproms.cz.

Zobrazit celou diskusi