Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

E.T. mimozemšťan oslavil 35 let od své premiéry. Co o něm možná nevíte?

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    14. 6. 2017
    14:20

    Děti hledající po okolí vesmírného přítele nebyly výjimkou ani v tehdejším Československu, i k nám tento americký velkofilm bez problémů dorazil. Ten rok se obecně dařilo velkým rolím a velkým osobnostem. Dustin Hoffman řádil v sukni coby Tootsie, Ben Kingsley natočil Gándhího, Sylvester Stallone se poprvé stal Rambem a místo Magdy Vášáryové získala hlavní roli ve snímku Sophiina volba Meryl Streepová. Psalo se datum 11. června 1982, když si režisér Steven Spielberg (70) splnil dětský sen a do kin uvedl film E. T. mimozemšťan. Záhy se stal hitem a dodnes je jedním z nejoblíbenějších dětských filmů. Příběh chlapce Elliota a jeho nezvyklého přítele, vesmírného biologa z jiné planety, dojímá diváky stále – i po 35 letech. Blesk.cz přináší několik zajímavostí, které jste o filmu možná nevěděli.

  • 1.Kluk, nebo holka?

     3494596:full:true:true

    Vzpomínáte na otázku malé Gertie (Drew Barrymore) k mimozemšťanovi, jestli je holka, nebo kluk? Podle konceptu scenáristky Melissy Mathison je E.T. je mimozemšťan tvorem na rostlinné bázi, tudíž nemá vůbec pohlaví. Mimochodem, jako šestiletá Barrymore prý po většinu natáčení věřila, že mimozemšťan je skutečný.

  • 2.Herec bez nohou

    3494592:full:true:true

    E.T. ztvárnili tři herci, dva zejména pro záběry chodícího mimozemšťana v nepříliš detailních záběrech – Tamara De Treaux a Pat Bilon. Třetím byl 12letý Matthew DeMeritt, který se narodil bez nohou a jeho chůze po rukou odpovídala představě režiséra o pohybech E.T. Matthew hrál E.T. v detailních záběrech, například když se opil a potácel po domě.

  • 3.Natáčelo se chronologicky

    3494602:full:true:true

    Ve filmu se měl objevit Harrison Ford coby ředitel Elliotovy školy, jeho scéna však byla nakonec ze scénáře vyškrtnuta. E.T. byl natáčen dle scénáře chronologicky, což je nezvyklé. Spielberg chtěl, aby postavy a jejich představitelé prožili vývoj příběhu a jejich emoce v závěru byly o to uvěřitelnější.

  • 4.Hlas E.T.? Chrápání i krkání

    3494599:full:true:true

    Zvukový mistr Ben Burtt v rozhovoru pro BBC prozradil, jak vznikaly zvuky, které vydával E.T. – ve střižně smíchal asi 18 hlasů různých lidí, zvířat a efektů. „Jsou tam mývalové, mořské vydry, koně, ale také říhnutí mého starého profesora kinematografie z University of Southern California nebo dech mojí ženy ve spánku,“ řekl Burtt. Mimozemšťana také namluvil Pat Welsh (†80), který svůj hlas propůjčil i postavě Boushhe ve filmu Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho (1983).

  • 5.Lentilky nepovolili

    3494587:full:true:true

    Původně měl Elliot lákat E.T. do domu na klasické lentilky, ale film nedostal povolení od výrobce. Místo nich tedy tvůrci použili Reese’s Pieces, kterým po premiéře filmu stouply prodeje o 65 %.

  • 6.Rodina bez příjmení

    3494595:full:true:true

    Ve filmu nikdy nezazní příjmení hlavní rodiny, byl to režisérův záměr. Spielberg totiž věřil, že děti nepotřebují více než křestní jména – proto, aby dokázaly identifikovat postavy příběhu. Režisér chtěl, aby vše bylo věrohodné, proto také do rolí ošetřovatelů zasahujících u záchrany E.T. byli obsazeni skuteční lékaři a sestry, kteří měli pokyn postupovat jako u ošetření člověka.

  • 7.20. výročí

    3494606:full:true:true

    Když slavil film dvacetileté výročí od premiéry, jeho speciální verze byla prodloužena přibližně o 5 minut. Vysílačkami byly digitálně nahrazeny zbraně agentů a třeba výraz „terorista“ nahradilo slovo „hippie“. Speciální efekty vylepšily mimozemskou loď a přibyla scéna s E.T. ve vaně, kde pod vodou pouští bubliny.

  • 8.Mops i Einstein

    3494597:full:true:true

    Říká se, že při vytváření podoby E.T. se výtvarníci nechali inspirovat obličejovými prvky básníka Carla Sandburga, fyzika Alberta Einsteina a mopse. Podle dalších informací je fiktivní věk E.T. kolem 300 let a jeho jméno zní Zrek.

  • 9.Diana na premiéře

    3494590:full:true:true

    Spielberg promítl snímek osobně v Bílém domě tehdejšímu prezidentovi Ronaldu Reaganovi a jeho ženě. Na premiéru tehdy dorazila řada významných osobností, nechyběla mezi nimi ani princezna Diana (†36).

  • 10.Trezorový film?

    Pusťte si upoutávku na Blu-Ray verzi filmu:

    Video  Film Stevena Spielberga E.T. mimozemšťan měl premiéru před 35 lety. • trailer  - INT
    Video se připravuje ...

    58 dní natáčený film získal 4 Oscary, dalších 51 cen a 28 nominací. Zakázaný však prý byl v Norsku, Švédsku a Finsku kvůli tomu, že mimozemšťani byli považováni za nepřátele dětí a že film ukazoval, jak děti řeší problémy dospělých. Do roku 1997 byl E.T. mimozemšťan nejvýdělečnějším snímkem historie.

mak ( 14. června 2017 17:09 )

 Co to je zase za nesmysly? "Podle konceptu scenáristky Melissy Mathison je E.T. je mimozemšťan tvorem na rostlinné bázi, tudíž nemá vůbec pohlaví." - copak rostliny se namnoze nedeli na samci a samici....???? Prstík,tyčinky, jednodome.dvoudome.... asi.scenaristka hloupá nikdy neslyšela....

Zobrazit celou diskusi