Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Vegetariánka je román plný úzkosti, bolesti i krásy

Román korejské autorky Han Kang Vegetariánka dostal prestižní Man Brookerovu cenu.
Román korejské autorky Han Kang Vegetariánka dostal prestižní Man Brookerovu cenu.  (Autor: Odeon)
Autor: ljš - 
26. června 2017
12:27

Jonghje byla obyčejná, poslušná manželka... Než přestala jíst maso. Korejská autorka Han Kang v románu Vegetariánka ale neukazuje jen konflikt, který ve striktní a tradiční asijské společnosti vyvolává pro Evropana běžné rozhodnutí jíst jen rostlinnou stravu. Její dílo řeší mnohem víc...

Román, který v Koreji po svém vydání příliš nezaujal, ale po svém překladu do angličtiny se stal bestsellerem a získal prestižní Man Bookerovu cenu, je rozdělen do tří částí: Vegetariánka, Mongolská skvrna a Hořící stromy. V každé z nich dominuje vnitřní hlas jedné postavy z okolí Jonghje.

Ta je v úvodu románu představena jako obyčejná žena, žijící v ještě obyčejnějším manželství. Vše ale změní noční můra plná krve, která se jí opakovaně zdá. Křehká Jonghje kvůli ní přestane jíst maso a postupem času téměř vše.

Její proměna odhaluje složité a bolestné vztahy, které se před jejím rozhodnutím zdály být normální. Odhaluje, jak tvrdě mohou sociální pouta ničit touhu po svobodě a vysát z člověka veškerou jeho životní sílu.

K vykreslení děje a vnitřního světa jednotlivých postav nepotřebuje mnoho slov, její úsporné vyprávění je ale vskutku brilantní, k čemuž jistě přispívá i výborný překlad. 


Han Kang

Vegetariánka

nakladatelství Odeon, 2017

208 stran

Hodnocení: 95 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi