Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hudebník Zajíček nemůže chodit. Lidé se mu skládají na invalidní vozík

Autor: Václav Lang - 
7. června 2017
06:12

Jedna z nejvýraznějších postav tzv. druhé kultury Pavel Zajíček už delší dobu fyzicky strádá. Teď se ale jeho stav natolik zhoršil, že je de facto připoután na lůžko. Lidé se proto skládají, aby mu sehnali peníze na invalidní vozík.

Dnes šestašedesátiletý Zajíček se spolupodílel na formování československého undergroundu v období normalizace. Znám je především díky experimentální kapele DG 307, kterou založil společně s Milanem „Mejlou“ Hlavsou. Skupina zhudebňovala Zajíčkovy básnické texty. Mezi nejznámější patří alba Kniha psaná chaosem nebo Šepoty a výkřiky.

Zleva Ivan Jirous, Egon Bondy a Pavel Zajíček Zleva Ivan Jirous, Egon Bondy a Pavel Zajíček | Repro Tomáš Nosil / Empresa Media / Profimedia

V roce 1976 byl jako mnoho tehdejších představitelů druhé kultury odsouzen ve vykonstruovaném procesu za výtržnictví. O čtyři roky později emigroval do Švédska a poté do USA. Po roce 1989 žil střídavě v New Yorku a v Praze, kde natrvalo zakotvil v roce 1995.

Nemá nárok na důchod

Právě kvůli vynucenému životu v emigraci nemá nyní nárok na důchod, ani na ten invalidní. Před několika lety přitom prodělal mozkovou mrtvici, která jej poznamenala. Nyní se jeho zdravotní stav stále zhoršuje a potýká se s existenčními problémy.

Pavel Zajíček Pavel Zajíček | Profimedia

Teď přišli jeho přátelé s žádostí o pomoc. „V současné době je obtížně pohyblivý, de facto upoután na lůžko,“ uvádějí organizátoři sbírky, kteří se snaží dát dohromady 50 tisíc korun na nákup na míru upraveného invalidního vozíku.

Peníze lze posílat na účet 59021930 / 8030 s variabilním symbolem 10112 a pod heslem Pavel Zajíček – Invalidní vozík. Více informací najdete zde. 

Markyz ( 13. června 2018 05:33 )

 Pan Zajíček má 3 děti, proč mu nepomužou? Nebo se o něj starají tak, jak on kdysi o ně?

pjotri ( 7. června 2017 08:47 )

Jeste si vyjasneme pojmy: VYNUCENA emigrace (Landovsky) je stav, kdy je subjekt v zahranici a nase urady mu neumozni navrat, zoc nebyl pripad pana Zajicka.

pjotri ( 7. června 2017 08:39 )

Tak za prve: znameho umelce Zajicka neznam a nestydim se za to, nijak mi jeho produkce nechybi. Za druhe: od roku 76 do roku 95, kdy se ROZHODL vratit se je hoooodne dlouha doba na to, aby si clovek vydelal penize a aby platil dane a socialni pojisteni. Pan Zajicek to evidentne nedelal, protoze jinak by bral duchod za 39 let prace v cizine. Za treti: pokud nesypal do nasi kasy kacaky, logicky nema narok Za ctvrte: srdceryvny clanek neuvadi, cim se pan Zajicek od roku 95 v CR zabyval, ale prace to urcite nebyla Za pate: pokud by mel pan Zajicek ted brat duchod, jaka by to byla spravedlnost vuci lidem, kteri sypali do statni kasy treba i 40 let? Za seste: pana Zajicka mi vubec neni lito a pokud ma vubec nejake kamarady - nejspis z mokre ctvrti - priklanim se, jednoznacne - k podpore z jejich strany.

jany ( 7. června 2017 07:51 )

ja tomu nerozumim. znamy take byl nucen okolnostmi emigrovat - dnes je financne za vodou, pobira duchod v docela znacne vysi, protoze po presunu do zahranici SAMOZREJME zacal ihned makat a tak ma odpracovano. tenhle pan nepobira nic? takze nepracoval? nebo nacerno? nekde mi tam neco chybi. nebo to byl jeden z tech hauru, co na odvody kslou a pak se divi? mam takove zname, pred lety drsoni, haha duchodu se stejne nedoziju, nic neplatili - kdo se neupil, je ted vetchy staricek. mozna by bylo dobre doplnit, co se stalo, pripadne by veci mohlo pomoci, dyby dotycny sam rekl, proc nic nema (ani davky v hmotne nouzi?) - mozna ze by i z lidi takhle dostal vic, kdyby ukazal, jak k tomu doslo.

ollina ( 7. června 2017 07:44 )

Byl to kamarád Václava Havla, proč mu nepomůže Dáša?

Zobrazit celou diskusi