Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svazky šly z ruky do ruky. Pomocí živého řetězu přemístili tisíce časopisů

Autor: Jana Ulrichová, ČTK - 
22. května 2017
14:02

Tisíce výtisků časopisů přestěhoval včera v Ústí lidský řetěz z historické budovy Severočeské vědecké knihovny do náhradních prostor. Spolu s pracovníky knihovny ho vytvořili studenti a žáci tamních škol.

 

Někdejší vila známé podnikatelské rodiny Wolfrumů je v havarijním stavu. Ústecký kraj, který je zřizovatelem knihovny, se proto rozhodl pro rozsáhlou rekonstrukci zhruba za 50 milionů korun. Objekt se zavře na konci června a znovu se do něj čtenáři podívají za dva roky.

Před starou budovou se dnes po desáté hodině postupně srovnávali žáci, studenti, zaměstnanci a čtenáři. Někteří měli to štěstí, že na ně vyšlo místo ve stínu. „Lepší, než být ve škole, to určitě,“ poznamenala Radka Novotná z předlické základní školy. Co přesně jí pod rukama probíhá, prý zaznamenat nestihne. „Je to fofr a docela těžký, takže se musí dávat pozor,“ řekla.

Do řetězu se postavilo bezmála 300 lidí. Mezi ulicemi přenášeli zaměstnanci svázané časopisy v přepravkách. Nad plynulostí procesu dohlíželi strážníci. Někteří žáci se vybavili občerstvením, jiným stačil mobilní telefon pro zaznamenání akce. „Oddělení ze staré budovy stěhujeme už dva měsíce. Dnes chceme hlavně ukázat, že pro čtenáře se služby neomezí. Naopak oddělení časopisů v náhradních prostorách po bývalé VZP bude od června otevřeno denně, a to i během prázdnin, od 09:00 do 18:00,“ uvedla ředitelka Jana Linhartová. Oddělení je v přízemí, lépe dostupné třeba starším lidem. „Pokud se studovna v Bratislavské osvědčí, zachováme ji tam,“ doplnila ředitelka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi