Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve dne dětský doktor, v noci hudebník: Zpívající lékaři vystoupí v Praze

Autor: Zuzana Zelenková - 
20. května 2017
12:20

Přes den operují a léčí, v noci a ve volném čase vymění lékařské nástroje za hudební. To jsou doktoři, kteří účinkují v nejrůznějších kapelách. Včera začal „Doktorfest“, na kterém se takové kapely utkají. Mezi lékaři-hudebníky bude i lékař Zdeněk Hříbal nebo Karel Harvánek.

Akce odstartovala v pátek v pražské Písecké bráně vernisáží obrazů Martiny Špinkové. Kapely, ze kterých odborná porota vybere tu nejlepší, zahrají v sobotu. Na festivalu se představí třeba primář oddělení dětské chirurgie a traumatologie Nemocnice na Bulovce Karel Harvánek s kapelou Zuby času. Doktorfestu se účastní vůbec poprvé.

„Je to pro nás důležitá věc. V kapele hrajeme covery. Zkoušeli jsme skládat, ale zůstali jsme u coverů. Já zastávám pozici klávesisty. Nejradši hrajeme 70. až 80. léta, jsou to skladby kapel jako Pink Floyd, Deep Purple nebo Omega,“ řekl Harvánek.

Karel Harvánek hraje v kapele přibližně od roku 2001. „Je to relaxace. Je mi 63 let a hudbu dělám od malinka, chodil jsem do sboru a do lidušky. Měl jsem to v rodině,“ dodal Harvánek.

Na festivalu vystoupí také zpívající lékař Zdeněk Hříbal. Ten se ve svém občanském povolání věnuje dětské sonografii. „Hrajeme pro svou radost a pro naše posluchače. Je to již tradiční, milé setkání s přáteli, lékaři, kteří také kromě medicíny provozují jako relax umění. Pobavíme sebe i publikum a pomůžeme dobré věci. Letos podpoříme Cestu domů,“ řekl Hříbal.

Se svojí kapelou Bílá nemoc Hříbal dokonce vyhrál první ročník Doktorfestu. „Je to už pátý ročník, první jsme vyhráli. Od začátku s organizací, která to dělá, spolupracuju jako pomocný dramaturg. Hledám kapely. Dneska už je to tak daleko, že se i ozývají samy. Festival má zvuk a funguje to,“ vysvětlil.

Koncert Rammstein revival

Kapela Bílá nemoc hraje bigbít. Podle Hříbalových slov je to něco mezi rockem a folkem, v jejich repertoáru jsou ale i rockovější balady. „Hrajeme jenom původní tvorbu, texty nám dělá Ivan Hlas nebo třeba Milan Bureš. Máme za sebou společných 25 let, teď jsme to slavili v Lucerna Musicbaru,“ uvedl Hříbal.

A jaké to vůbec je být lékař a hudebník zároveň? „Je to mírně schizofrenní. Pracuju jako sonografista v Motole na dětském oddělení. Moje práce je náročná, takže tohle je relax a odpočinek po práci,“ vysvětlil Hříbal.

Vedle zpěvu Hříbal taky obsluhuje rytmické nástroje, dřív hrál i na kytaru. Bílá nemoc vznikla z dříve úspěšné kapely Bonsai. Ta dokonce v roce 1983 vyhrála prestižní soutěž Porta.

Členové Bílé nemoci dokonce jeden čas uvažovali, že by svá občanská povolání pověsili na hřebík a věnovali se muzice na sto procent. Bylo to v době, kdy zaznamenali velký zájem a narůstaly počty koncertů. „Jeden čas to bylo tak, že jsme se rozhodovali, ale většina kapely chtěla pokračovat v této formě a zůstat u toho, aby to pro nás byl koníček,“ prozradil Hříbal.

Takhle lékaři přes den operují, večer si potom dají relax u kytar a bubnů

A i tento lékař-muzikant se věnuje hudbě od dětství. „Při setkání členů rodiny se zpívalo a já jsem později začal zpívat v pěveckém sboru. Začátky byly velmi nenáročné, pomalé. Nejvíc jsem se začal zabývat hudbou, když jsem přišel do Prahy do nultého ročníku,“ dodal Hříbal.

Na Doktorfest je vstup dobrovolný. Výtěžek poputuje na dobrou věc. Pořadatelé ho věnují organizaci Cesta domů. Ta se snaží zlepšovat situaci lidí na konci života. Provozuje domácí hospic a další činnosti v oblasti paliativní péče (komplexní, aktivní péče věnovaná pacientovi s nevyléčitelnou chorobou).

Dobročinný hudební festival Doktorfest prezentuje hudební, méně známé, aktivity lékařů. Řada z nich se věnuje vlastní hudební tvorbě na profesionální úrovni. Letos se již popáté odehraje soutěžní přehlídka šesti hudebních skupin, kde se lékaři utkají o hudební prvenství.

Vítěznou kapelu vybere odborná porota, které tradičně předsedá muzikant a hudební publicista Petr Korál. Doktorfest každoročně dává prostor pro prezentaci jedné neziskové organizaci, která se angažuje v tématu zlepšování podmínek zdravotní a sociální péče. 

PROGRAM:

Sobota 20. 5.

Od 12 do 18 hod. soutěžní přehlídka šesti hudebních skupin. Soutěžit budou Simulantenbande, Machu Pichu, Zuby času, Lazzareth, Filip Zangi & PURPUR a BBonk.

Od 18 hod. vyhlášení výsledků odbornou porotou a ocenění finalistů soutěže.

Od 19 hod. zahrají finalisté minulých ročníků Doktorfestu J!Scream a Bílá nemoc.

Součástí sobotního programu budou zábavné soutěže pro děti pod vedením lektorů Cestičky. 

nyctereutes ( 20. května 2017 13:08 )

Chybí mi tam Dick O´Brass...

Zobrazit celou diskusi