Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slavná terakotová armáda ve Zlíně: Právě tam jako první zkoumali obuv válečníků

Autor: Slávka Červená - 
18. května 2017
12:31

ZLÍN - Obuvnický expert zlínské univerzity, Petr Hlaváček (†63), byl před 10 lety první na světě, který mohl zkoumat obuv slavné terakotové armády v Číně. Řízením osudu lze nyní zlomek vojska a dva koně spatřit ve Zlíně.

V přízemí velkého filmového ateliéru na Kudlově je expozice 70 postav vojáků a dvou koní. „Jsou to certifikované repliky, zhotovené ze stejného materiálu jako původní sochy – z červeného jílu. Válečníci jsou 180 cm vysocí a váží až 200 kilogramů. Koně pak 600 kilo,“ uvedl manažer výstavy Kamil Žurek (30). Najít prostor a hlavně místo, které by vyhovovalo nosností, nebylo jednoduché. Ateliér vše splňoval a navíc budí dojem hrobky. Výstava je součástí doprovodného programu Filmového festivalu Zlín.

Petru Hlaváčkovi, který nečekaně zemřel v lednu 2014, dovolili Číňané hliněný poklad u Si-anu nafotit, aby prozkoumal obutí vojáků. „Nikdo nečekal, že již ve 2. století před Kristem měli vojáci boty. Závěry jsou překvapivé. Nerozlišovali postavení. Stejnou obuv nosil pěšák i generál. Napočítali jsme pět tipů obutí,“ uvedl Hlaváček při prezentaci v roce 2009. Na univerzitě zhotovili i repliky. První pár z usně. Tehdy to mohla být kůže z buvola, nosorožce nebo žraloka. Z kůží byla i zbroj. Další obuv ušili z plsti. Univerzita sklidila za projekt této památky UNESCO světové uznání.

Terakotová armáda je považována za osmý div světa. Objevena byla v roce 1974 nedaleko Si-anu, 1100 od Pekingu. Když rolník kopal studnu, narazil na hlavu vojáka. Na ploše 25 tisíc m2 je osm tisíc soch válečníků, ani jeden stejný, 600 koní a 125 vozů. Byla to armáda prvního čínského císaře dynastie Čchin, která ho měla provázet i po smrti. Pochází z druhého století před Kristem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi