Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co kouří slavní? Muzeum dýmek otevřelo novou expozici

Svoji fajfku muzeu věnoval i Karel Schwarzenberg.
Svoji fajfku muzeu věnoval i Karel Schwarzenberg.  (Autor: Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová, ČTK - 
15. května 2017
13:55

O novou expozici rozšířilo svoje prostory muzeum dýmek v Proseči na Chrudimsku. Zahájilo tradici sbírání dýmek od osobností. Mimo jiné nastiňuje vývoj dýmek a nechybí tu ani koutek věnovaný milovníkovi dýmky, detektivu Sherlocku Holmesovi. 

„Navazujeme na stávající expozici, která je v muzeu deset let. Novou částí rozšiřujeme pohled na prosečské dýmky,“ řekl Rejent.

Proseč bývala dýmkařským městem, za první republiky v ní fungovalo až 16 výroben a dýmky se v ní vyrábějí dodnes. Stálá expozice ukazuje prosečské dýmky přibližně z let 1880 až 1980. Sbírka nyní bude obsáhlejší.


Prosečskému muzeu věnovali dýmky například režisér Dušan Klein, herci Jan Kanyza nebo Stanislav Zindulka. Jejich dýmky budou mít samostatné vitrínky s věnováním původních majitelů.

Expozice se také vrací do dávné historie, popisuje pěstování tabáku na americkém kontinentu. Tabák se dostal do Evropy díky zámořským objevům. První, kdo zkoušeli kouřit dýmky, byli námořníci na dlouhých cestách na moři.



Muzeum sídlí v památkově chráněné roubence z první poloviny 18. století. Před deseti lety ji město opravilo, v bývalých chlévech vzniklo informační centrum a ve stodole expozice dýmek. V roubené části stavby se nachází expozice historie města Proseč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi