Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Ztracené mladé Amišky děsí Ameriku, dokáže Kate Burkholder vyřešit jejich záhadu?

Recenze: Ztracené mladé Amišky děsí Ameriku, dokáže Kate Burkholder vyřešit jejich záhadu?
Recenze: Ztracené mladé Amišky děsí Ameriku, dokáže Kate Burkholder vyřešit jejich záhadu?  (Autor: nakladatelství Moba)
Autor: Dagmar Čechová - 
18. května 2017
13:00

Linda Castillo se vrací s již čtvrtým dílem případů Kate Burkholder. V amišské komunitě se ztrácejí děvčata. Policii se ale s Amiši nespolupracuje zrovna nejsnáz, povolají tedy náčelnici Kate, která sama mezi Amiši vyrostla. Když se ale jedna z pohřešovaných objeví mrtvá a další ztracenou je dívenka z Katiny rodiny, je jasné, že z nepříjemného případu se stalo cosi osobního.

Mizející dívky Amišové nejprve připisují období rumspringa, kdy mládež poznává svody a hříchy moderní civilizace bez božího hněvu. Jenže jedna z pohřešovaných se objeví mrtvá a z banálního vzdoru proti rodičům a víře se stává vyšetřování vraždy. Když navíc zmizí neteř Katina švagra Sadie, pochopí původem amišská policejní náčelnice, že musí jednat. 

Další příběh Kate Burkholder si drží kvality svých tří předchůdců. Autorka Linda Castillo svým čtenářům opět překládá napínavý detektivní příběh s prvky thrilleru – nebojí se krve ani znepokojivých detailů. 

Knihy Lindy Castillo mají jednu velkou přednost, která vychází z tematického prvku amišské komunity a autorčiny schopnosti navodit děsivou atmosféru. Tou předností je motiv zhýralosti lidské duše a až neuvěřitelná zkaženost, která dlí i v těch „nejsvatějších“ z nás. Ani kniha Ztracené děti není výjimkou.

I tentokrát nás čeká příběh plný násilí a zvláštností Amišů, které jsou člověku z našich zeměpisných šířek na hony vzdálené. Pokud má ovšem čtenář za sebou i předchozí tři díly s Kate Burkholder, povšimne si určité repetetivnosti informací a snad i výroků. I přes tuto drobnou vadu na kráse jde o výborné dílo.


Linda Castillo

Ztracené děti

nakladatelství Moba, 2017

320 stránek

Hodnocení: 90 %

Zobrazit celou diskusi