Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Knihomolové budou řádit na 23. Světě knihy

Letošní 23. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha má opět připravenu řadu novinek.
Letošní 23. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha má opět připravenu řadu novinek.  (Autor: Blesk)
Autor: red - 
9. května 2017
10:00

Čtení je „in“, čtení je sexy! Tohle heslo razí knihomolové a obdivovatelé knižních dobrodružství po celém Česku a zájem o knihy (naštěstí) stoupá. Už tento víkend jim bude patřit holešovické Výstaviště, koná se tu třiadvacátý Svět knihy Praha.

Letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha má opět připravenu řadu novinek. K oblíbeným vystavovatelům přibude celý pavilon menších specializovaných vydavatelství. Festivalová část se rozšíří také do reprezentativních prostor Lapidária a sochařských ateliérů AVU a bude oživena také plocha před Průmyslovým palácem. Program bude probíhat rovněž v nové literární vzducholodi nad Galerií DOX, Prahu budou moci návštěvníci veletrhu objevovat formou literárních procházek. Hlavními tématy roku 2017 jsou Genius loci v literatuře, Kniha jako objekt a Audioknihy. Pro návštěvníky se brány veletrhu otevřou od čtvrtka 11. do neděle 14. května.

Loňské téma akcentující město v literatuře se letos objeví v hlavním tématu „Genius loci v literatuře“ s podtitulem „M(ě/í)sto v hlavní roli“. Jak uvádí ředitel veletrhu Radovan Auer: „Díky tématu genia loci v literatuře se do dramaturgického hledáčku významně dostávají města, která spolu s Prahou sdílejí titul Kreativní město literatury UNESCO. Měst, jež jsou nositeli titulu, je na světě dvacet.“ Druhým stěžejním tématem je „Kniha jako objekt“. Cílem je připomenout, že v Česku má grafické a tiskové zpracování knihy velkou tradici a uměleckou kvalitu. V rámci tématu budou představeny speciální edice, limitovaná vydání, knižní historie, vzácné tisky, bibliofilie, autorské knihy a zároveň si nejmladší návštěvníci mohou v tvořivých dílnách vyzkoušet, jak knihy vznikají.

Třetí tematický celek pak budou tvořit „Audioknihy“. Rychle rostoucí obor, navazující na mimořádnou domácí tradici rozhlasových dramatizací, je zavedeným a přitom novým způsobem, jak poskytnout v dnešní uspěchané době knihu čtenáři, tedy spíše posluchači. „Obliba audioknih je český fenomén, zatím jsme nezaznamenali v jiných zemích obdobný boom,“ zdůvodňuje volbu tématu Radovan Auer. „Je to jistě dáno tradicí kvalitních rozhlasových dramatizací a zapojením špičkových herců.“ V doprovodném programu dále zůstávají zařazeny již osvědčené stálé bloky.

Nedílnou součástí Světa knihy Praha je také udělování literárních cen, které mají pro obor značný význam, z hlediska popularizace i prestiže. Na veletrhu bude již tradičně udělena Cena Jiřího Ortena, Cena Jiřího (George) Theinera a celá řada dalších cen i anticen včetně populárního Skřipce a Skřipečku za nejhorší překlad roku organizovaného Obcí překladatelů. V předvečer Světa knihy se bude konat již zavedená Noc literatury. „V tuto chvíli finišujeme programovou strukturu i jednání se zahraničními hosty a v následujících týdnech budeme konkrétní jména a pořady postupně zveřejňovat,“ uzavírá Auer.

Svět knihy Praha tedy během čtyř dní nabídne v rámci vystavovatelské a prodejní části akce téměř kompletní českou knižní nabídku a možnost nahlédnout i do mezinárodní produkce, v programové části pak jistě osloví návštěvníky napříč všemi profesemi a generacemi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi