Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recenze: Tiché dívky se ztrácejí v mrazivých lesích Vermontu

Když se začnou beze stopy ztrácet mladé ženy, nemůže to věstit nic dobrého. Naštěstí je tu bývalý detektiv Frank Rath, v koktejlu strachu a hrozivé severské krimi připraven potěšit všechny fanoušky žánru.
Když se začnou beze stopy ztrácet mladé ženy, nemůže to věstit nic dobrého. Naštěstí je tu bývalý detektiv Frank Rath, v koktejlu strachu a hrozivé severské krimi připraven potěšit všechny fanoušky žánru.  (Autor: Host)
Autor: Ivan D. Hladík - 
24. dubna 2017
10:49

Když se začnou beze stopy ztrácet mladé ženy, nemůže to věstit nic dobrého. Naštěstí je tu bývalý detektiv Frank Rath, v koktejlu strachu a hrozivé severské krimi připraven potěšit všechny fanoušky žánru.

Když Frank Rath odevzdal odznak detektiva, myslel si, že už se vraždami nebude muset zabývat. Stal se soukromým vyšetřovatelem a v zapadlém městečku v severním Vermontu sám vychovává dceru. Jednoho dne je však u silnice nalezeno opuštěné auto a zdá se, že jeho majitelka, krásná mladá dívka, zmizela beze stopy. Během vyšetřování Rath odhaluje nejtemnější stránky lidské duše. Mladé ženy se záhadně ztrácejí jedna za druhou a policie se snaží přijít na to, co dívky spojuje. Ratha trápí vlastní násilná a bolestná minulost a znovu zjišťuje, že zlo číhá všude, i v malých, zdánlivě idylických městečkách — a nikdo není v bezpečí.

Temné osudy i prostředí a vyšetřovatel s fůrou vlastních problémů, to je v současnosti nejotřelejší, ale také nejvyhledávanější základ pro úspěšnou detektivku. Z podobného základu vyšel i Eric Rickstad, americký spisovatel, který žije s manželkou a dcerou ve Vermontu, kam zároveň umisťuje i děj některých svých knih. Jeho prvotina Reap (Sklizeň, 2000) byla zařazena do výběru New York Times Noteworthy Novel. Kniha Tiché dívky se dostala mezi bestsellery New York Times a USA Today. Vydavatelství Host ji českým čtenářům přineslo loni.

Ačkoliv jsou čtenáři u amerických detektivek zvyklí na záři velkoměst, hlučné davy a hrůzu procházející ideálně ulicemi Manhattanu, u Tichých dívek tomu tak není. Ocitáme se v prostředí venkova, který je stejně malebný jako děsivě pustý. Sousedé se znají skrz naskrz a zločin je něco, co pohltí všechny. Atmosféra knihy je tak hutná, že se vyrovná nejlepším hororům. Strach doslova prosakuje z popsaných řádků. Autor důmyslně buduje příběh a zdánlivě napovídá čtenáři až moc, ale nenechte se zmást! Je nač se těšit. Třeba na komplikovaného detektiva, kterého lze jen složitě zaškatulkovat, pokud se vám to vůbec podaří.

Přečtěte si ukázku z knihy:

Eric Rickstad: Tiché dívky – ukázka

Vydejte se spolu s Frankem tam, kde signál mobilních telefonů spíše není, než je, na hranici dvou států, zpět do zimních dnů, kdy se může stát cokoli. Vyjděte po stopách vraha, který už vyhlíží svou příští oběť. Byť je pár „much“, které by se knize daly vytknout, je nejspíš zbytečné o nich mluvit – Eric Rickstad každou svou knihou dokazuje, že je autorem, se kterým je třeba na poli detektivního žánru počítat. Už jenom proto, že Tiché dívky nabízejí možnost pokračování, a tedy i šanci, že příští kniha bude ještě o fous lepší.


Eric Rickstad

Tiché dívky

nakladatelství Host, 2016

430 stran

Hodnocení: 70 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi