Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Restaurátorky z Valašska vrátily krásu gobelínu z roku 1700

Autor: Slávka Červená - 
29. března 2017
20:00

Po roce dokončily restaurátorky v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí goblén z roku 1700. Má název Vzlétání a Blesk ho viděl jako první.

Dílo vzniklo v aubussonské manufaktuře ve Francii, která byla založena 1665. Výroba v ní nebyla nikdy přerušena a je zapsána na seznamu UNESCO. „Na goblénu byla porušena osnova, vypadané útky a po celé výšce byl rozseknutý. Minulé opravy byly zhotoveny nestálými barvami, takže výrazně změnily barevnost,“ přiblížil ředitel gobelínky Jan T. Strýček (68).

Vzkříšenou krásu díla, na kterém vzlétají kačeny, by měli vidět návštěvníci zámku v Uherčicích. „Vzlet je zajímavý ve výrazném pohybu a ztvárnění stříkající vody. V minulosti jsme restaurovali z této dílny jen náměty bez pohybu,“ upozornil Strýček.

Restaurování vyžaduje trpělivost

Dana Machačíková (50) pracuje v gobelínce 16 let. „Vždycky mě bavily ruční práce. Pracujeme s hedvábím a vlnou. Hedvábí je z Číny, vlny z australských oveček. Vše si sami barvíme. Když obnovuji třeba obličej s detaily, trvá to i několik hodin. Chce to trpělivost. Výsledek pak všechny potěší,“ řekla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi