Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Recenze: Myší hlídka 2: Zima 1152 překoná chladné dny novým dobrodružstvím

Autor: Ivan D. Hladík - 
15. února 2017
15:12

Zamilovali jste si komiksové myší hrdiny Davida Petersena? Po podzimním dobrodružství přicházejí myšáci znovu v ještě lepším příběhu!

Myši, svádějící nekonečný boj o přežití a o to, aby se jim dobře dařilo v drsných podmínkách světa plného dravců, si na svou obranu založily Myší hlídku. Její členové jsou průvodci, průzkumníci, počasníci, stopaři a ochránci myší žijících na územích mezi teritorii. Udržují bezpečné hranice, vyhledávají nové bezpečné cesty mezi vesnicemi a provázejí po nich karavany se zbožím. V případě útoku se musejí postavit každému zlu a nebezpečí, které ohrožuje jejich teritoria.

Zamilovali jste si komiksové myší hrdiny Davida Petersena? Po podzimním dobrodružství přicházejí myšáci znovu v ještě lepším příběhu! • Myší hlídka 2: Zima 1152 Zamilovali jste si komiksové myší hrdiny Davida Petersena? Po podzimním dobrodružství přicházejí myšáci znovu v ještě lepším příběhu! • Myší hlídka 2: Zima 1152 | Comics Centrum

Podzim 1152 je však zanechal zcela nepřipravené na zimu. Nespokojený hlídkař Půlnoc totiž shromáždil armádu s cílem dobýt Opevněnou Hůrku a zabít Gvendolínu, matronu Myší hlídky. Boj s nimi tak připravil Hlídku o čas. Do sněhu a mrazu tedy vyrážejí staří známí – Straš, Boris a Justýn, s nimi Čakan a Sarika. Zatímco v Hůrce myši hladoví, na nich je, aby zajistili dostatek potravy i lektvarů. Kromě hladu, nehod a nebezpečí jim cestu komplikují také vztahy. Ano, láska dokáže poplést i hlavy myších hrdinů.

Myší hlídka: Zima 1152 přináší nová témata do myších životů, působí vyzráleji, jako by měl autor více času při její tvorbě. Přestože kouzlo, kterým nás Petersen připoutal ke komiksu, zůstává stejné, tento díl jej posouvá o třídu výš. Poznáme další část historie této malé velké říše, pochopíme souvislosti napjatých vztahů mezi myšími klany a oceníme i mapy a ilustrace myších řemesel. Překlad Jana Kantůrka je pochopitelně třešničkou na dortu.

Zbývá jen doporučit a zmínit, že příběhy Myší hlídky obdržely mnoho cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu.

David Petersen

Myší hlídka 2: Zima 1152

Vydalo: Comics Centrum, 2016

Počet stran: 192

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi