Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rudé trenky a Ztohoven se vrací na scénu. Tentokrát v operetě

Autor: hrk, ČTK - 
4. února 2017
12:11

Slavné trenky se vrací na scénu. Akce skupiny Ztohoven, která namísto prezidentské standarty vyvěsila nad Hradem rudé trenýrky, má dohru nejen v soudních síních, ale také v divadelním světě. Herci z brněnské Husy na provázku přijedou představit do sídla pražské právnické fakulty operetu, jež vychází mimo jiné z citací trestního spisu, který kauzu řeší. Představení bude předcházet diskuze s právníky. Uvedla to za organizátory akce „Trenky na Právech“ Aneta Doušová.

Tři členové skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky v září roku 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Tvrdí, že vlajku rozstříhali a rozdali lidem. Čelí za to obžalobě z výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže, za což jim hrozí až tři roky vězení. Podle žalobkyně mimo jiné poškodili hradní střechu. Soud se k případu vrátí počátkem dubna.

Již 14. února však kauza ožije v atriu právnické fakulty, kterému studenti říkají bazén. Opereta v režii Vladimíra Morávka s názvem „Včera jsme to spustili“ tam bude mít svou pražskou premiéru. Divadelníci předtím hru uvedli pouze jednou, a to v rámci brněnského říjnového festivalu „Málo bylo Havla!“. Autoři se inspirovali nejen soudním spisem, ale i „vášnivými reakcemi občanů České republiky“. Herci z Husy na provázku ztvárňují role jako Ztohoven, Prezident Zeman, Vyšetřovatelé, Pravda vítězí, Masaryk na koni, Havel v blahé paměti, Láska neopravdivá či Sbor Čechů.

Při diskuzi nazvané „Chceme rudé trenky nad Hradem?“ se před divadelním představením sejdou bývalý předseda Senátu Petr Pithart, prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, člen katedry trestního práva pražské právnické fakulty Vladimír Pelc a expert na mediální právo, advokát Aleš Rozehnal. Budou se zamýšlet nad otázkou, zda byl skutek Ztohoven trestným činem nebo přestupkem, či svobodným vyjádřením názoru uměleckou formou.

Děním kolem prezidenta Zemana se nechalo inspirovat například i zlínské divadlo, které nastudovalo divácky úspěšný kabaret „Ovčáček čtveráček“. Jeho derniéru bude příští týden přenášet řada kin.

 

 

 

fuks ( 27. září 2017 16:11 )

je smutné ke svému zviditelnění použijí t.zv. umělci symbol národa. Ještě ale horší je když to chtějí zneužít politici. Je to hnus kterého se v 91 letech dožívám. Za totální války nám Hitler nechal aspoň české nápisy a dnes abych si sebou vzal překladatele abych si nakoupil základní potřeby. Co vlastně zajímá ty naše politiky ? Akorád se veřejně hádají a plivají po sobě. Co je pro ně národ , země ve které se narodili. Zajímá je co zasévají do dětí ve škole ? Ty už se zde rozdělují podle toho jaké hadry na ně navlékli rodiěe a ne podle toho co umí.

krupan10 ( 6. února 2017 06:05 )

tak na tuhle havloidní hovadinu může jít tak jenom vylízanej icik zdenekk a rego

al.bunda ( 4. února 2017 17:45 )

Ztohoven dohoven

Zobrazit celou diskusi