Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Dickensovy příběhy Strašidelného domu vás nechají nahlédnout do jiné doby

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
17. února 2017
11:43

Odhoďte obavy a vstupte – Dickens vás zve do venkovského domu z poloviny 19. století, obestřeného tajemstvím, kde se skupinou přátel můžete kdykoli znovu strávit Vánoce a Nový rok. 

I kdybyste se zeptali naprostého neznalce literatury na Charlese Dickense (†58), určitě by si vzpomněl alespoň na Olivera Twista. Díky animované verzi z roku 2009 s Jimem Carreym (55) snad také na Vánoční koledu, příběh o lichváři Ebenezeru Vydřigrošovi, kterému se na Štědrý večer zjeví duch bývalého společníka i Vánoc, aby ho varovali před jeho osudem. Další z jeho povídek, kde však na duchy nenarazíme, obsahuje sbírka Strašidelný dům a jeho příběhy.

3236537:full:true:true

Britský spisovatel, novinář a společenský aktivista Charles Dickens kromě svých knih vydával i rodinný magazín Household Words. Strašidelný dům a jeho příběhy je ucelená kniha, která vznikla na základě povídek z vánočního speciálu zmíněného Dickensova magazínu. Jak uvádí vydavatel, Dickens v této sbírce posílil nadpřirozenou tematiku neodmyslitelně patřící ke sváteční atmosféře Vánoc. Nicméně i zde měl na mysli především to, co ve svých předešlých vánočních příbězích, totiž ukázat, že tajuplnost života netkví ve sféře úkazů přesahujících běžnou všednodenní zkušenost, v setkání s duchy, strašidly či jinými fantastickými bytostmi, ale v zázračné obrodě našeho vnitřního světa, světa lásky a dobra.

Přestože některé z příběhů budou na dnešního čtenáře působit omšele a zastarale, nabízejí příjemný způsob, jak nahlédnout o desítky let zpět do vkusu čtenářů v Dickensově době. Další povídky naopak zůstávají časem nedotknuté a zaujmou i dnešní knihomoly. O třídu výš pak knihu posouvají ilustrace Adolfa Borna (†85). Pracoval na nich v létě 2015 a patří tak k jednomu z jeho posledních děl. Znovu dokážou napomoci čtenářově fantazii vidět Dickensovy obrazy tak, jak by asi sám autor chtěl. Zbývá jen dodat, že Dickens není jediným autorem povídek této knihy. Doplnili ji i slavní autorovi spolupracovníci Wilkie Collins a Elisabeth Gaskellová a další méně známí autoři. Tak jen vstupte do domu, kde se může (a nemusí) odehrát cokoli.

„Byl to osamělý dům stojící v žalostně zanedbané čtvercové zahradě o rozloze přibližně dvou akrů. Byl to dům přibližně z doby Jiřího Druhého; tak strnulý, tak studený, tak akurátní a tak nevkusný, jak si ho patrně přál s úctou oddaný obdivovatel kvarteta čtyř panovníků téhož jména. Nebyl obývaný, ale v posledním roce či dvou letech byl zběžně opravován, aby byl obyvatelný. Říkám zběžně, protože práce byla odbytá, omítka a nátěr už opadávaly, ačkoli barvy byly ještě živé. Vývěsní tabule nakřivo zavěšená na zahradní zdi hlásala, že dům je „k pronájmu plně zařízen, za velmi přijatelnou cenu“. Dům tísnivě stínily příliš hustě vysázené stromy, obzvláště pak šest vysokých topolů před okny v průčelí, nadmíru truchlivých a na krajně nevhodném místě…“


Charles Dickens

Strašidelný dům a jeho příběhy

nakladatelství Plus, 2016

161 stran

Hodnocení: 75 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi