Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Taboo: Seriál syrový jako flák masa a Tom Hardy v rouše Adamově

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. ledna 2017
13:51

Zatímco nejen v tuzemsku boduje HBO s Pustinou, kde se dá, na obrazovkách této televize se skví další zajímavý kus. Osmidílná minisérie Taboo s chlapáckým Tomem Hardym v hlavní roli.

Temné, syrové Taboo pod producentskou taktovkou Ridleyho Scotta (79), otce filmového Vetřelce a mnoha dalších kultovních snímků, přenáší diváka v osmi takřka hodinových dílech do Londýna roku 1814. Nečekejte však romantiku, jazyk Jane Austenové, elegantní a čestné muže, zkrátka obvyklé rekvizity. Tato doba je drsná a lidé v ní také.

Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti.

Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn v seriálu Taboo na HBO GO. Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn v seriálu Taboo na HBO GO. | HBO

Jak bylo řečeno v úvodu, seriál je pojat syrovým, naturalistickým způsobem. Přitom je jeho příběh tak strhující, že osloví i diváky, které témata z historických časů příliš nezajímají. „Je v tom trochu Hamleta , Oidipa i Srdce temnoty... Spousta různých příběhů,“ řekl Hardy v rozhovoru pro Digital Spy. „Je to neuvěřitelné, že seriál obsahuje takové množství příběhů, aniž by ztratil originalitu.“ Jeho postava prochází nelehkými situacemi. Bojuje s vlastními běsy a přitom je nucena obstát v takzvané lepší společnosti, kterou však reprezentují lidé bez špetky svědomí.

Video  Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn v seriálu Taboo na HBO GO.  - HBO
Video se připravuje ...

I po výtvarné stránce je seriál drsně realistický. Žádné nažehlené kostýmy a dokonalé barvy jako z letáků cestovních kanceláří. Ale všudypřítomná špína, prach, až je divák téměř cítí na své kůži. Jazyk dialogů je přímočarý, bez pozlátka. I bez dějepisných znalostí si říkáte „ano, takhle to bylo“. Lidé přece v životě nedeklamují spisovným jazykem, jsou takoví, jací jsou.

Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn v seriálu Taboo na HBO GO. Dobrodruh James Keziah Delaney v podání Toma Hardyho (39) je mužem, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn v seriálu Taboo na HBO GO. | HBO

„Delaney je pravděpodobně jednou z nejvíce ztrápených postav, jakou jsem kdy hrál. Je pro mě hodně osobní,“ přiznal Hardy. Aby ne – při ztvárnění role se nebral ohled na počasí a Hardy se třeba také během natáčení musel svléknout do naha. Zvídavým fotografům to samozřejmě neuniklo, a tak Hardyho fanynky mají možnost vidět všechno, o čem kdy snily.

3213565:full:true:true

I bez této pikantnosti je však seriál hodný pozornosti diváků. Osudy Delaneyho můžete vidět od 8. ledna na HBO GO a určitě si tohle mrazivé drama užijete.

Hodnocení: 90 %

Taboo (TV seriál)

Drama, Velká Británie, 2017, 8 x 54 min

Režie: Anders Engström, Kristoffer Nyholm

Scénář: Chips Hardy, Tom Hardy, Steven Knight, Emily Ballou

Kamera: Mark Patten

Hudba: Max Richter

Hrají: Tom Hardy, Leo Bill, Oona Chaplin, Richard Dixon, David Hayman a další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi